Sinds Newtown alweer 25.000 doden door wapens in VS

Een dag na het schietincident op de marinebasis in Washington hield president Barack Obama een nieuw pleidooi voor een strengere wapenwetgeving. Obama vindt dat Amerikanen die wapens kopen strenger gecontroleerd moeten worden. Dat zei de president ook al amper een jaar geleden verklaren na het bloedbad in Newtown waarbij een schutter 26 doden maakte. Intussen zijn alweer 24.680 Amerikanen omgekomen door geweervuur.

Aaron Alexis schoot twaalf mensen dood op de basis in Washington. Beeld reuters
Aaron Alexis schoot twaalf mensen dood op de basis in Washington.Beeld reuters

Op vrijdag 14 december 2012 richtte de 20-jarige Adam Peter Lanza op de Sandy Hook Elementary School een bloedbad aan. Hij schoot er 20 kinderen dood en zes volwassenen en pleegde daarna zelfmoord. De schietpartij was een nieuw drama na het bloedbad op de campus van Virginia Tech waarbij de 23-jarige Zuid-Koreaan Cho Seung-Hui op 16 april 2007, 33 dodelijke slachtoffers maakte.

Na de schietpartij in Newtown kondigde Obama maatregelen aan. De president wilde een herhaling van deze tragedie vermijden. Nog geen jaar later zijn er in de VS al 24.680 doden omgekomen door geweervuur. Zestig procent gebruikte een vuurwapen als middel voor zelfdoding. Het cijfer komt van Slate dat een poging onderneemt om alle dodelijke schietpartijen in kaart te brengen. Een poging omdat niet alle schietpartijen gemeld worden.

De schutters hebben een voorkeur voor een AR-15. Volgens de FBI gebruikte ook Aaron Alexis het semi-automatische machinegeweer toen hij op de marinebasis in Washington 12 mensen doodschoot. Het wapen dat vrij verkrijgbaar is in de VS werd sinds 2012 al zeven keer gebruikt bij bloedige schietpartijen. Zo maakte James Holmes op 20 juli 2012, twaalf doden met het machinegeweer in een bioscoop. Ook Adam Lanza maakte gebruik van een gelijkaardig wapen toen hij het bloedbad aanrichtte op de Sandy Hook Elementary School.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden