Plus

Simone Giertz is een gigahit op Youtube met haar shitty robots

Gaan robots ons overnemen? Die van Simone Giertz (25) uit Stockholm in elk geval niet. Zij bouwt 'shitty robots' die werkelijk niets kunnen, en is daarmee een gigahit op YouTube.

Simone Giertz krijgt 'hulp'bij het bereiden van een bakje cornflakes. Beeld YouTube
Simone Giertz krijgt 'hulp'bij het bereiden van een bakje cornflakes.Beeld YouTube

Het begon allemaal met de tandenborstelrobot, zo'n acht maanden geleden. Simone Giertz (25) bouwde een robotarm aan een skateboardhelm en programmeerde 'm zo dat de arm haar tanden poetst. Hij ging echter zo grondig te werk dat ze na twee poetsbeurten bijna geen glazuur meer over had.

Leuk, maar de echte hit kwam met de 'wake-upmachine', een plastic arm aan een wekker die je boven je hoofd hangt. Als de wekker afgaat, gaat de arm heel hard ronddraaien en slaat ie in je gezicht. Die video met een demonstratie ervan werd meer dan 1,1 miljoen keer bekeken.

undefined

Ontbijtmachine
Simone Giertz bouwt robots die niets kunnen, of iets heel slecht kunnen. De filmpjes daarvan zet ze op YouTube, voorzien van een muziekje en vrolijke tekst. Vorige maand mocht Giertz haar honderdduizendste YouTubevolger verwelkomen. Inmiddels zijn het er al meer dan 135.000.

Zoals Giertz zelf zegt: "Ik maak shitty robots die problemen oplossen die niet bestaan of problemen oplossen die wel bestaan, maar dan lost de robot het niet goed op."

Zo is er de ontbijtmachine. Wederom een robotarm, maar één die een pak cornflakes oppakt, de cornflakes in een bakje stort, daarna een pak melk leeggiet in datzelfde bakje en met een lepeltje voert. Goed idee, alleen de ontbijtmachine doet het zo dat de melk op de grond vliegt en de cornflakes in de lamp hangen.

null Beeld Youtube
Beeld Youtube

Satirisch element
Giertz begon met het bouwen van robots nadat ze zichzelf een beetje had leren programmeren. Gewoon, uit interesse. "Het is altijd zo serieus als het over robots gaat," zegt ze.

"Mensen zijn vaak bang voor hoe robots werken of wat er in de toekomst misschien kan qua robots of met kunstmatige intelligentie. Ik begrijp dat heel goed. Maar ik wilde er ook een satirisch element aan toevoegen."

Een technische achtergrond heeft ze niet echt. Ze studeerde een jaar natuurkunde, maar gaf er de brui aan om iets met grafisch ontwerpen te gaan doen.

Fulltimebaan
In de tussentijd was ze ook nog verslaggever bij MMA-gevechten, een vechtsport. Haar moeder is in Zweden bekend van een programma waarbij spoken uit huizen worden verdreven.

Giertz is inmiddels fulltime met haar YouTubekanaal bezig. Inkomsten haalt ze uit de verkoop van de rechten voor het laten zien van haar filmpjes en uit het schrijven van artikelen. Binnenkort verhuist de Zweedse naar San Francisco voor een project waarbij ze gaat leren om grotere robots te bouwen.

Voor wie ook geïnteresseerd is in het zelf bouwen van robots heeft ze één tip: begin gewoon! "Ik was ook niet op mijn elfde computers uit elkaar aan het slopen. Ik ben gewoon geïnteresseerd in hoe dingen werken."

null Beeld Youtube
Beeld Youtube
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden