Update

Silvio Berlusconi is afgetreden

President Giorgio Napolitano (86) van Italië heeft zaterdagavond officieel het ontslag van premier Silvio Berlusconi (75) bekendgemaakt. Het staatshoofd heeft het kabinet gevraagd demissionair aan te blijven totdat een nieuwe regering is gevormd. Dit heeft het Quirinaalspaleis bekendgemaakt in een communiqué.

Redactie
null Beeld

Napolitano maakt ontslag Berlusconi bekend (2)
Napolitano beraadslaagt zondag met de voorzitters van Kamer en Senaat en met de leiders van de fracties.

Berlusconi keerde na het gesprek met het staatshoofd naar huis terug. Een grote menigte op het plein voor het presidentieel paleis vierde het ontslag van de communistenhater Berlusconi met het zingen van het wereldberoemde partizanenlied Bella Ciao. De Italiaanse publieke omroep RAI bracht de feestvierende menigte langdurig in beeld.

Een deel van de menigte die zaterdagavond voor het Qurinaalspaleis in Rome het aftreden van premier Berlusconi vierde, heeft zich verplaatst naar diens privéwoning in de Via del Plebiscito. De menigte onder de ramen van Palazzo Grazioli roept slogans als 'Gevangenis! Gevangenis!'
Een parlementariër van Berlusconi's PDL repte over een 'schandelijk spektakel'. Voor het hoofdkwartier van de grootste Italiaanse oppositiepartij daarentegen was het feest. PD-leider Bersani repte over een 'dag van bevrijding'.

Einde

Met het ontslag van komt een eind aan een periode van 17 jaar waarin Berlusconi de Italiaanse politiek domineerde.

Het is nog niet duidelijk of Berlusconi meedoet aan de verkiezingen die voor begin volgend jaar gepland staan.

Meerderheid

De regering-Berlusconi verloor dinsdag haar meerderheid in de Kamer. De premier beloofde daarop zijn functie neer te leggen zodra Kamer en Senaat het bezuinigingspakket goedgekeurde. Gisteren stemde de Senaat al voor het plan en vandaag deed de Kamer van Afgevaardigden dat ook.

Mario Monti
Waarschijnlijk zal oud-eurocommissaris Mario Monti, Berlusconi opvolgen.

Voordat Berlusconi met bijna een half uur vertraging naar de president ging, had de premier nog een vergadering thuis met de partijtop van zijn PDL. Daar zouden nieuwe voorwaarden zijn afgesproken voor steun aan Mario Monti als premier. Zo zou de ervaren econoom Monti moeten beloven dat hij zich bij de eerstvolgende verkiezingen niet kandidaat stelt, zoals Romano Prodi deed, die met zijn centrumlinkse bondgenootschap Berlusconi twee keer van het pluche van de macht verdreef.

Ook zou Monti I een 'technische' regering moeten worden die alleen de afspraken met de EU uitvoert, terwijl de oppositie politieke hervormingen wil, zoals een nieuwe kieswet.

Mogelijk obstakel
Een mogelijk obstakel voor de vorming van een Italiaans nationaal noodkabinet onder leiding van Mario Monti is dat de twee belangrijkste oppositieleiders, Pier Luigi Bersani en Antonio Di Pietro, faliekant tegen de benoeming van Gianni Letta tot vicepremier zijn, aldus de krant la Repubblica vanavond.

Gianni Letta is jarenlang Berlusconi's rechterhand geweest. Deze had tijdens een lange lunch met Monti de benoeming van Letta tot vicepremier als voorwaarde gesteld voor zijn steun, zo verluidt in politiek Rome. Op die manier zou de mediamagnaat toch nog een stevige vinger in de pap houden in het machtscentrum van de Italiaanse politiek.

Corruptie

Nu Berlusconi zijn ambt heeft neerlegd, betekent dit niet dat hij helemaal van het toneel zal verdwijnen. Er wachten hem nog een aantal rechtszaken, wegens beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik.

undefined

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden