Plus

Silence

Silence is een lange, heerlijk trage film met flitsend camerawerk.

Mike Peek
Liam Neeson als Rodrigues, een jezuïtisch priester in zeventiende-eeuws Japan, waar christenen worden vervolgd Beeld -
Liam Neeson als Rodrigues, een jezuïtisch priester in zeventiende-eeuws Japan, waar christenen worden vervolgdBeeld -

In Silence zien we niet de Martin Scorcese van Goodfellas en The Wolf of Wall Street aan het werk. Dit is de serieuzere Scorsese van Kundun en The Last Temptation of Christ. Bij een voorvertoning van die laatste film, in 1988, kreeg hij het boek Silence van Shusaku Endo cadeau. Scorsese was onder de indruk en werkte sindsdien met tussenpozen aan deze adaptatie, die moeilijk was te ­financieren.

De casting van Hollywoodster Andrew Garfield als jezuïtische priester Rodrigues was misschien een knieval om de film toch te kunnen maken. Rodrigues gaat in de zeventiende eeuw met collega Carupe (Adam Driver) in het boeddhistische Japan op zoek naar hun leermeester Ferreira (Liam Neeson).

Ongeloofwaardig
Die was naar het land gereisd om de onderdrukking van christenen aan te vechten, maar heeft al heel lang niets meer van zich laten horen. Er gaan geruchten dat Ferreira het christelijke geloof na marteling heeft afgewezen en nu als boeddhist tussen de Japanners woont. Een gedachte die het duo even ongeloofwaardig als onverdraaglijk vindt.

De kracht van dat gebaar zit tussen de oren. Het is mentale marteling. Door Jezus te vertrappen, verliezen de ­gelovigen misschien niet hun vertrouwen in God, maar wel het gevoel dat ze die God waardig zijn. Dat blijkt doorgaans voldoende om hun toewijding te breken.

In de eerste helft van Silence benadert Scorsese soms de contemplatieve rust van Ingmar Bergman. Hij laat zijn ­visuele goocheldoos onaangeroerd en maakt indruk met eenvoudige, maar majestueuze beelden. Gelovigen die op een mistig meer aan boord kruipen bij de panikerende Rodrigues. De kruisiging, in zee, van hen die Jezus niet willen verraden en uren, soms dagen wachten tot de vloed ze verzwelgt.

Grote vragen
Het zijn de grote vragen over het geloof die Scorsese interesseren. De titel verwijst naar het zwijgen van God in moeilijke tijden. Dat maakt het zelfs voor iemand als Rodrigues soms moeilijk om standvastig te blijven. Door Jezus te vertrappen, kan hij een einde maken aan de marteling van vijf voormalige gelovigen. Is Rodrigues wel een goede christen als hij anderen laat lijden?

Silence is een lange, heerlijk trage film. Gaandeweg doet Scorsese consessies aan minder geduldige filmgangers, en dat is te betreuren.

De Japanse inquisiteur die Rodrigues wil breken, is een komische sadist die je eerder als slechterik in een blockbuster zou verwachten. De slotscène bevat alsnog flitsend camerawerk om een punt te onderstrepen dat even daarvoor al veel subtieler is gemaakt.

Silence

Regie Martin Scorsese
Met Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson
Te zien in Eye, Filmhallen, Kriterion, City, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden