Sikandar (12) vist als bijna de enige in de stad achter het net

Met 99 procent van de achtste groepers op een school uit hun top 5 leek de loting en matching beter te zijn gegaan dan ooit. Maar Sikandar Ramnewash (12) kwam als één van de weinigen in de stad op zijn twaalfde keuze.

Lorianne van Gelder
Sikander gaat na de zomer naar het Fons Vitae. Die school had hij als twaalfde keuze opgegeven. Beeld Rowin Ubink
Sikander gaat na de zomer naar het Fons Vitae. Die school had hij als twaalfde keuze opgegeven.Beeld Rowin Ubink

Heel zenuwachtig was Sikandar voor de loting. Hij had 18 scholen bezocht, wist heel goed welke school hij het liefste naartoe wilde. Het 4e Gymnasium was zijn favoriet. En ook het Barlaeus Gymnasium en het Berlage Lyceum had hij leuk gevonden.

Maar afgelopen donderdag kwam de uitslag van de loting. Zelfs nog vóór half vier, toen alle achtstegroepers in de stad hun toegewezen school konden zien, hoorde hij het nieuws. Zijn ouders waren al gebeld. Sikandar mocht naar het Fons Vitae Lyceum, maar dat was zijn twaalfde keuze en elfde school (voor het St. Nicolaas Lyceum moest hij twee keuzes invullen, omdat ze daar profielklassen hebben.)

"Ik geloofde het niet toen ze het zeiden," zegt Sikandar, die op IJburg woont met zijn ouders. "En toen ze zeiden dat het echt zo was, werd ik even helemaal gek."

'Surrealistisch'
Vader Vikash Ramnewash vindt de uitslag nog steeds onvoorstelbaar. "Omdat zo veel kinderen in hun top 5 komen, ga je er automatisch van uit dat het ook zo zal zijn voor je eigen kind. Dit is echt surrealistisch. De impact dat alle kinderen in zijn klas blij zijn met hun eerste en tweede keus, laat ook een flinke deuk achter."

Dinsdag gaan ze nog een keer bij het Fons Vitae Lyceum kijken, want in het opendagencircus van 18 scholen konden ze de school niet echt goed beoordelen. Ramnewash baalt ook van al die bezoeken. "Als je nou van te voren weet dat hij zo'n laag lotnummer heeft, hadden we ook niet zo veel scholen hoeven bezoeken."

Eén procent
Samen met ouders van 16 andere kinderen die niet blij zijn met de uitslag wordt ingeschat wat de kansen zijn om een advocaat in de arm te nemen. Ze noemen de groep '1 procent kinderen' omdat slechts één procent van de leerlingen buiten de top 5 is gevallen.

Zaterdag was een bijeenkomst van Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam (VSA) om te kijken wat mogelijk is. "Daar was ook een ouder van een kind dat vorig jaar niet is geplaatst. Die kon ons goed adviseren." Vorig jaar zijn na een rechtszaak een paar volledig uitgelote kinderen alsnog via de achterdeur op een geliefde school gekomen. "Dat sterkt ons in onze verwachtingen," aldus Ramnewash. Op de bijeenkomst troffen ze een ander meisje dat op haar twaalfde plek kwam.

Extra stoeltjes
De schoolbesturen hadden de afspraak gemaakt een stoel in een brugklas bij te plaatsen als daardoor kinderen in hun top 12 konden komen. Dat is voor slechts twee kinderen gebeurd, zegt een ingewijde. De VSA, de ouders van teleurgestelde kinderen en de Onderwijs Consumenten Organisatie vragen zich af waarom er niet op alle scholen een extra stoel is bijgeplaatst. Elisabeth Bootsma van VSA: "Dan had misschien iedereen in zijn top 5 kunnen komen." Rob Oudkerk, voorzitter van de Osvo bestrijdt die lezing. "Het is keurig volgens de regels gegaan. En alle kinderen in de top 5 is vooralsnog wishful thinking."

Er zijn ook nog zes kinderen die nog geen school hebben gevonden. Zij vulden een 'te korte' lijst in, van soms slechts één school. In de hele stad heeft één op de vijf leerlingen niet een lang genoege lijst ingevuld om een gegarandeerde plek op een school van voorkeur te krijgen. Voor de meeste kinderen pakte dat toch goed uit: zij kwamen op een school waar ze naartoe wilden. De zes uitgelote kinderen kunnen kiezen uit de scholen waar nog plek is.

Lees ook: Matching: het komt wel goed, na de lijdensweg

Sikander Beeld Vikash Ramnewash
SikanderBeeld Vikash Ramnewash

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden