Signalen voor woonfraude met valse documenten

In Den Haag zijn donderdag doorzoekingen geweest in een onderzoek naar het vervalsen van documenten waardoor mensen in aanmerking komen voor woningen waar ze geen recht op hebben.

Een huurwoning in Amsterdam.Beeld Dingena Mol

In het onderzoek zijn gegevens aangetroffen van honderden mensen die mogelijk op deze manier zijn 'geholpen'.

Er zijn ook signalen dat dit soort frauduleuze praktijken in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht voorkomen, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. In juli vond in het onderzoek al een doorzoeking plaats in de woning en het kantoor van een toen veertigjarige vrouw uit Den Haag.

Zij zorgde er volgens de Inspectie SZW voor dat mensen hoger werden geplaatst op de wachtlijst voor een huurwoning bij Haagse corporaties door papieren te vervalsen, of dat het inkomen op papier werd verhoogd zodat een hypotheek binnen bereik kwam. Zij regelde dit voor gemiddeld een paar honderd tot 2500 euro.

In het onderzoek zijn nog twee verdachten in beeld gekomen, een 33-jarige man en een veertigjarige vrouw. Zij zouden tegen betaling documenten zoals inkomensformulieren van de Belastingdienst, loonstroken en werkgeversverklaringen hebben vervalst zodat mensen in aanmerking komen voor sociale huurwoningen waar ze geen recht op hebben.

Hypotheek
Ook konden ze er mogelijk voor zorgen dat mensen hoger op de wachtlijst voor een sociale huurwoning kwamen. De valse documenten zijn mogelijk ook voor andere zaken, zoals het krijgen van een hypotheek, gebruikt. Vermoedelijk waren de frauduleuze praktijken al sinds 2012 gaande. De vervalste documenten werden waarschijnlijk vooral gebruikt in Den Haag en omgeving.

Naar mogelijke soortgelijke fraude in de drie andere grote steden loopt momenteel nog geen onderzoek, zegt de woordvoerder van het OM. "Daarvoor wordt een afweging gemaakt van hoe sterk de signalen daarover zijn en of er capaciteit voor is," zegt ze. De doorzoekingen donderdag vonden plaats in twee woningen en drie bedrijfspanden. Er is beslag gelegd op administratie en op digitale gegevensdragers. Niemand is aangehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden