PlusGeneratie 020

Sifare Burrell (11) over opgroeien in Amsterdam: 'Je kunt er heel veel doen'

Elke generatie ervaart de veranderende stad op haar manier. Sifare Burrell (11) is vaak in Philadelphia, maar het liefst in Amsterdam. 'Heel vaak als ik wegga, zeg ik: dag bed.'

Hans van der Beek
Sifare Burrell: 'Het is gewoon leuk om dicht bij de bioscoop en de snoepjeswinkel te wonen.' Beeld Sanne Zurné
Sifare Burrell: 'Het is gewoon leuk om dicht bij de bioscoop en de snoepjeswinkel te wonen.'Beeld Sanne Zurné

Sifare (11) zit aan de keukentafel in de Weteringbuurt, moeder Maureen naast haar. Echt spannend is het niet, zo'n interview voor de krant, hooguit misschien een beetje wel.

Ze is niet in Amsterdam geboren, maar in Philadelphia, ze kwam op haar tweede naar Amsterdam. Wonen in Amsterdam is leuk. "Het is gewoon leuk om dicht bij de bioscoop en de snoepjeswinkel te wonen. Je kan er ook vaak heel veel doen. Niet dat je altijd binnen zit."

Wat gaat ze dan doen, buiten? Moeder Maureen: "Waar ga je het liefste heen? Wat zeg je vaak? 'Ja, ik ga even naar...?'"

Sifare: "Starbucks?"

Nee, waar ze gaat spelen. O ja! Heel vaak naar UJ Klaren, een grote speeltuin bij het Weteringplantsoen, en naar het Amstelveld. En anders tennissen in de tuin.

Maureen: "En je moet het museum niet vergeten, hè."

Klopt, Sifare gaat graag naar het Rijksmuseum, liefst in de zomer. Bij de fontein in de achtertuin en soms gaat ze ook wel naar schilderijen kijken. Wat vindt ze bijvoorbeeld een cool schilderij?

Sifare: "Ik vind het eigenlijk meer bijzonder dan cool. Gewoon, dat er dingen zijn die eigenlijk zijn overgebleven van heel lang geleden." Mooi gesproken.

Beyoncé
Ze vindt het leuk om in Amsterdam te wonen, leuker nog dan in Philadelphia. Als ze 's zomers daar op familiebezoek is, mist ze Amsterdam best wel. "Heel erg het huis zelf. Heel vaak als ik wegga, zeg ik: dag bed. En als ik terugkom, zeg ik: hallo. Of ik ga lekker op de bank zitten."

Ze zit op basisschool De Kleine Reus. Wat wil ze later worden? "Ik wil best wel graag model of iets zijn. Of styliste, net als mamma. Of dansen kan ook."

Precies wat haar ouders doen dus. Haar vader is de in Philadelphia geboren choreograaf Anthony Burrell en haar moeder is Maureen Powel: model, styliste en blogger.

Zelf post Sifare bijna elke dag een story op haar Instagram. Op welke post bijvoorbeeld kreeg ze heel veel leuke reacties?

Sifare: "Een foto met Beyoncé." Excuus? Sifare: "Ik mocht met haar mee op de rode loper naar de MTV Awards."

Het zit zo. Haar vader is danser en choreograaf van Beyoncé. Ook van Katy Perry trouwens en in het verleden van Mariah Carey en wie niet, maar daar gaat het nu niet om.

Sifare mocht vorig jaar meespelen in een paar videoclips bij het album Lemonade. Ze speelde een dochter en ze was ook één van de meisjes die door een veld renden, ze zat aan een lange tafel te eten en ze zat ook in het publiek bij een optreden van Michaela DePrince in die clip.

10

Hoe ervaren Amsterdammers de veranderende stad? Tien stadsbewoners van verschillende generaties delen hun verhaal.

Ontzettend superstoer.

Maureen: "Jaha, ze had ook haar eigen trailer."

Sifare: "O ja! We mochten allemaal in een eigen minicaravan, dat was echt heel grappig. Je had een bed en een wasbak. Maar je kon gewoon horen wat een meisje in de andere caravan zei."

Dan was Sifare vast het coolste meisje van de hele Kleine Reus. "Nou, ik had het er eigenlijk niet heel erg vaak over. Ik wil niet opschepperig overkomen."

Terug naar Amsterdam. Haar favoriete park? Geen twijfel: het Vondelpark. Dan gaat haar moeder mee, maar de laatste tijd mag ze ook weleens alleen op pad, steeds verder van huis.

Laatst nog, helemaal naar de Van Eeghenstraat. Maureen vond dat ontzettend spannend, Sifare zelf helemaal niet. "Jahaaa, het komt wel goed," zei ze.

Dansles
Naar de Kalverstraat mag ze inmiddels ook alleen, dat wil zeggen: samen met een groep vriendinnen. Shoppen natuurlijk. Forever21 of Lush, voor zeepjes of bruisballen.

En ze gaat drie keer in de week naar dansles. Naar de 5 o'clock class van de Hogeschool van de Kunsten bij het Waterlooplein en naar Lucia Marthas in De Pijp. Naar Marthas mocht ze sinds vorig jaar alleen, maar dan wel lopend, want bij het Heinekenplein zit best wel een heftig kruispunt. Maar nu mag ze ook op de fiets, samen met een vriendin, ze letten goed op elkaar.

En Sifare is goed met gps op haar telefoon. Is ze weleens verdwaald? "Ja, één keer. Maar toen ben ik gewoon teruggelopen richting huis, zo en zo en zo, tot ik bij de Dirk was, en toen dacht: o ja, hier ken ik het."

Zo doe je dat dus, opgroeien in de straten van Amsterdam.

Lees ook:
Deel 1: Truus Langelaan-van Eeghen (108) wilde geen mevrouwtje uit Zuid worden
Deel 2: Mimi Verbrugge (93): 'Mensen bekommeren zich minder om elkaar'
Deel 3: Leny van Engelen (81) en Ank Meijer (80): 'Je went er aan dat fietsen worden gejat'
Deel 4: Frank Mansro (69) wilde 8 maanden blijven, maar het werd een leven lang
Deel 5: Theresa Man (63): 'Vroeger ging ik met de auto naar de Zeedijk'
Deel 6: Sed Bircan (54) prijst de Nederlandse liefde voor het dier
Deel 7: René van Beeten (46): 'Soms denk ik: Jezus, wat praat ik toch plat'
Deel 8: Maggy Bromet (31): Amsterdam is veel knusser en internationaler
Deel 9: Abdelali el Morabit (26): 'Soms willen patiënten mij niet aan hun bed'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden