Plus

Sieranevada

Zoveel mensen, zoveel waarheden, is het onderwerp van de films van Cristi Puiu. Voor de Roemeense filmmaker bestaat dé waarheid niet en leeft iedereen in een eigen werkelijkheid.

Sieranevada Beeld -

"De werkelijkheid is een veelkoppig monster," merkte hij ooit op in een interview. Dat is geen verbijsterend nieuw inzicht, maar Puiu presenteert zich graag als een filosofische filmer.

De filmmaker is vooral goed als hij zijn filosofische inslag in bedwang houdt. Dat lukte het best in in zijn debuutfilm The Death of Mr. Lazarescu (2005), een grimmige zwarte satire op sociale harteloosheid in het postcommunistische Roemenië. In zijn tweede film, Aurora (2010), loopt de filosoof Puiu de filmmaker hinderlijk voor de voeten.

Geestige running gag
Met Sieranevada trekt we-kijken-niet-op-een-uurtje Puiu weer drie uur uit voor de boodschap dat iedereen in een eigen werkelijkheid leeft en zijn eigen waarheid koestert. Het drama speelt zich bijna volledig af in een appartement, waar familieleden bijeenkomen om met een gezamenlijke maaltijd te rouwen over de dood van de familiepatriarch.

Voordat men aan tafel kan gaan, moet een priester rouwrituelen uitvoeren, maar hij laat urenlang op zich wachten. Het zorgt voor een geestige running gag van hongerige familieleden, die niet mogen eten. Ondertussen ruziet men over ideologische en politieke opvattingen. Een neef gelooft in complottheorieën over 9/11 en een oude tante verdedigt te vuur en te zwaard het vroegere Roemeense communisme.

Filosofische open deur
Kortom, iedereen heeft zijn eigen waarheid; leeft populair gezegd in een eigen bubbel. En heeft geheimen, zoals de hoofdpersoon, die op een ingewikkelde manier een onthulling doet over zijn liefdesleven.

Dat de camera in Sieranevada, een titel die bewust niets met het verhaal te maken heeft, voornamelijk vanuit de hal van het appartement in kamers naar binnen gluurt, zodat we nooit precies zien wat er zich in afspeelt, onderstreept Puiu's opvatting dat we alleen flarden van de werkelijkheid kennen. Niemand zal hem tegenspreken, zodat de film een beetje voelt als het intrappen van een filosofische open deur.

Sieranevada

Regie Cristi Puiu
Met Mimi Branescu en Catalina Moga
Te zien in Eye, Rialto

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden