Europride

Siep de Haan: 'Nooit gedacht dat Gay Pride zo'n succes zou worden'

Tijdens de EuroPride spreekt Het Parool elke dag een Amsterdamse lhbt'er over de Amsterdamse gayscene, tolerantie en hun persoonlijke ervaringen tijdens de Gay Pride. Vandaag: Siep de Haan (58), oprichter van de Canal Parade.

Josien Wolthuizen
Siep de Haan Beeld Pieter Dammen/Het Parool
Siep de HaanBeeld Pieter Dammen/Het Parool

Wanneer was jouw eerste Gay Pride en hoe beleefde je die?
"Dat was de eerste Gay Pride ooit in Amsterdam, in 1996, waar ik zelf mede-organisator van was. We zochten een manier om aandacht vragen voor de Gay Games die in 1998 werden georganiseerd in de stad. Omdat onze Pride geen politiek doel had zoals in veel andere landen waar homo's nog niet werden geaccepteerd, wilden we iets anders dan een protestmars. Toen bedachten we de Canal Parade, ook omdat de grachten Amsterdam zo uniek maken."

Had je gedacht dat het zo'n succes zou worden?
"Nee, nooit. We waren destijds zelfs bang dat we het op het laatste moment moesten afgelasten vanwege afhakers of slecht weer. Er deden toen vooral kleine gaybedrijven mee en zo'n boot is toch een forse investering. Gelukkig werd het een groot succes met veertig deelnemende boten en overal langs de kant stonden toeschouwers. Dat had ik vooraf niet durven dromen. De dagen erna had ik het gevoel dat ik zweefde."

Er zijn geluiden dat de Canal Parade steeds meer een heterofeestje wordt. Wat vind jij daarvan?
"Als er alleen homo's zijn, is het een incrowdfeestje en bereik je niks op het gebied van emancipatie. Maar de organisatie moet wel de formule bewaken. In principe staan homo's op de boten en hetero's langs de kant. Het kan wel een beetje mengen, maar het moet niet omslaan. Het probleem is dat het grote bedrijven, met veel hetero's op hun boten, zijn die de Gay Pride financieel haalbaar maken. Dat realiseren veel mensen zich niet. Toch denk ik dat het wel anders kan. Grote bedrijven zouden er voor kunnen kiezen om de boten van kleinere lhbt-organisaties te sponsoren. Ik denk dat dat de beste oplossing zou zijn."

Ga je door de recente aanslagen zoals in Orlando met een ander gevoel naar de Gay Pride?
"Nee. Dit evenement is zo vredelievend, er komen alleen maar positieve krachten vrij. Natuurlijk kan een eenling iets verschrikkelijks doen, maar het is in de afgelopen twintig jaar nog nooit misgegaan. Tijdens de Gay Pride zijn er minder incidenten dan tijdens een gewoon uitgaansweekend. Ik geloof erin dat je een positieve vibe aan elkaar kunt doorgeven."

Is Amsterdam net zo homotolerant als - laten we zeggen - vijf jaar geleden?
"Ik denk minder. Uit een groot onderzoek is gebleken dat de helft van de lhbt'ers in Europa zich gediscrimineerd voelt. Dat zal in Amsterdam minder zijn omdat zaken als het homohuwelijk vastgelegd zijn in de wetgeving. Maar tegelijkertijd voelen veel homoseksuelen zich hier minder vrij in de publieke ruimte dan voorheen. Hand in hand lopen is bijvoorbeeld niet meer zo vanzelfsprekend als een paar jaar geleden. Ik doe het niet meer, uit angst te worden uitgescholden."

Siep de Haan op de boot in 2015 Beeld Studio Ernst
Siep de Haan op de boot in 2015Beeld Studio Ernst

Is Amsterdam voor jou nog wel de gayhoofdstad van de wereld?
"Nee, allang niet meer. We zijn gewoon een te kleine stad. In de jaren zeventig en tachtig kwamen homo's uit de hele wereld naar Amsterdam om uit te gaan in homobars. Hier voelden ze zich echt vrij. Nu is homoseksualiteit ook in steden als Londen, Parijs en New York hartstikke geaccepteerd, dus hoeven ze niet meer naar Amsterdam. Eigenlijk is dat alleen maar mooi."

Heb je tips voor deze Europride?
"Het openlucht filmfestival op de Nieuwmarkt vind ik een bijzonder evenement. Veel mensen associëren de Gay Pride met veel lawaai en feest, maar op de Nieuwmarkt is het stiller dan zonder Gay Pride, omdat iedereen naar films zit te kijken."

Eerder in deze serie:
- Sipke Jan Bousema: 'Fantastisch dat steeds meer bedrijven meevaren'
- Rik van de Westelaken: 'Met Gay Pride is Amsterdam op z'n best'
- Ilias Zian: 'Amsterdam is een fijne stad om te wonen als homo'
- Dolly Bellefleur: 'Laat Koninklijk Huis meevaren met Canal Parade'
- Chris Belloni: 'Fijn dat Gay Pride wordt omarmd door hetero's'
- Clarice Gargard: 'Lesborelaties worden niet als gelijkwaardig gezien'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden