David Endt. Beeld Artur Krynicki
David Endt.Beeld Artur Krynicki

Siem de Jong lijkt nu al van een vergeten generatie

PlusDavid Endt

“Siem, hé, Siem!”

Zou hij mij niet horen? Of is de man die zich stilletjes via de achterdeur naar de stalen buitentrap begeeft niet wie ik denk dat hij is?

Snel loop ik naar de reeds dichtgevallen deur en ruk die open. De persoon is dan al ­halverwege de trap. “Siem!” Hij draait zich om en hij is het: Siem de Jong. Met ijzeren stappen keert hij terug, maar hij lacht. We zijn oude bekenden. Omhelzing.

Deze man die als een schaduw wegglipte, vertolkte een hoofdrol in Ajax’ hoogtijdagen tussen 2010 en 2014. In de mooiste lauwerkrans van die jaren staat geschreven: ‘15 mei 2011- ­Landskampioen.’ Twee De Jonggoals, beide overstromend van zijn winstdrang en wilskracht! Siem de Jong is als aanjager van de teamgeest onlosmakelijk verbonden aan die eerste titel in zeven jaar.

De blinkende herinnering schuurt tegen het nu. De jongeman die toen geestdriftig Ajax naar triomfen leidde, is er wel, maar ook niet, want zo gaat dat met door blessureleed achteropgeraakte sporters: ­erbij horen en toch niet. Hij is al tijden een onopgemerkte Ajacied, vertoevend in de ­marge, ver weg van het veld.

De laatste jaren kruimelde zijn loopbaan, zonderlinge blessures deden als sluipmoordenaars hun werk. Siem vertelt over zijn wedervaren, de tegenslagen, keuzes en de lege toekomst. In het schemergebied tussen berusting en ambitie dwingt hij kortstondig een glimlach op zijn gezicht.

Als een rad van fortuin, omlijst door gekleurde lampjes, ratelen duizelingwekkende getallen van transferbedragen en clubinkomsten om Ajax. Het is niet voor hem bestemd, hij lijkt nu al van een vergeten generatie, al zou hij nog steeds een rol van betekenis kunnen spelen, want zijn lichaam is geheeld. Ik reik een hart onder de riem aan en hoop dat, net als vroeger, de vrouw van het spelershome hem af en toe een moederlijke knuffel geeft.

Kleng-kleng, doen Siems ijzeren stappen op de trap.

Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden