Siberische republiek wil toeristenresorts in goelagkampen

In een afgelegen hoekje in het oosten van Siberië zouden de voormalige sovjetstrafkampen moeten worden omgebouwd tot resorts voor toeristen. Dat heeft de regering van de Siberische deelstaat Sakha voorgesteld.

Sacha Kester
Een speeltuin in de stad Jakoetsk, hoofdstad van de republiek Sakha. Beeld reuters
Een speeltuin in de stad Jakoetsk, hoofdstad van de republiek Sakha.Beeld reuters

Terwijl de Siberische werkkampen in de vorige eeuw wel de laatste plek was waar mensen terecht wilden komen, denkt minister Jekaterina Kormilitsyna dat de regio nu 'alles in zich heeft om toeristen aan te trekken'. Dankzij dit project zouden de kampen, historisch erfgoed dat nu staat te vervallen, kunnen worden bewaard.

In de jaren '30 van de vorige eeuw ontstond er in de toenmalige Sovjet-Unie een netwerk van strafkampen waar gevangenen dwangarbeid moesten verrichten. Miljoenen mensen zijn in deze kampen om het leven gekomen. In de Sakha republiek bijvoorbeeld, legden gevangenen de M56 Kolyma snelweg aan - een weg die ook de 'weg van botten' wordt genoemd omdat zoveel mensen zijn omgekomen tijdens de constructie.

Koudste bewoonde plek ter wereld
Sakha, ook wel bekend als Jakoetië, is een republiek die deels boven de poolcirkel ligt, waar de stad Ojmjakon zich ook bevindt: de koudste bewoonde plek op aarde. De gemiddelde temperatuur is er in januari -50 °C, en er zijn uitschieters tot -71°C.

Tijdens een festival met de naam 'Reizen naar de polen van kou', werd door de lokale regering voorgesteld twee toeristenresorts te beginnen: een in het kamp dat als basis diende voor de arbeiders die aan de M56 werkten en de ander in een mijnwerkerskamp.

De mensenrechtengroep Memorial, die zich onder andere hard maakt voor het behoud van historische documenten en monumenten die getuigen van de politieke onderdrukking, zet in de krant The Guardian haar vraagtekens bij het voorstel. Het idee dat de werkkampen voor commerciële doelstelling worden omgebouwd en in eerste instantie geen onderwijzende functie zullen hebben, zou kunnen leiden tot 'pseudo-historische fictie' en 'een valse voorstelling van wat er echt gebeurd is'.

'Dit is niet goed', aldus Jan Rachinsky van Memorial. 'Het is hetzelfde als een Duits concentratiekamp dat een leuk uitje wordt in Duitsland.'

undefined

Rook boven het dorpje Maralayi in de republiek Sakha. Beeld reuters
Rook boven het dorpje Maralayi in de republiek Sakha.Beeld reuters
Een huis in het dorpje Tomtor in de republiek Sakha Beeld reuters
Een huis in het dorpje Tomtor in de republiek SakhaBeeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden