'Shutdown kost VS 50 miljard na maand'

Als de gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid een maand duurt, kost dit de Amerikaanse economie zo'n 50 miljard dollar. Dat becijfert de hoofdeconoom van Moody's Analytics, Mark Zandi, die maandag geciteerd wordt door CNN.

Obama maandagmiddag op weg naar een vergadering omtrent de shutdown Beeld getty
Obama maandagmiddag op weg naar een vergadering omtrent de shutdownBeeld getty

Volgens Zandi wordt de huizenmarkt aangetast, omdat banken veel minder in staat zijn om hypotheken af te sluiten. Dat komt doordat zij de achtergrond van de kopers nauwelijks kunnen laten toetsen in het kredietregister van de overheid.

Ook de inkomsten uit toerisme vallen drastisch terug door de sluiting van nationale parken en doordat er minder visa worden verstrekt aan buitenlandse toeristen.

Eerder voorspelde Zandi een kostenpost van 55 miljard dollar, maar hij denkt dat de kosten lager zullen uitvallen nu het ministerie van Defensie circa de helft van de ongeveer 800.000 werknemers, die met verlof waren gestuurd, weer terugroept. Ook de beslissing van het Congres om ambtenaren snel uit te betalen is positief, aldus de econoom.

Andere economen vinden de berekeningen van Zandi overdreven. Doug Handler van IHS Global Insight denkt dat wat er direct verloren gaat, uiteindelijk later wel wordt goedgemaakt. Maar Handler is het wel met de Moody-econoom eens dat de indirecte gevolgen van de shutdown op de economie heel groot kunnen zijn.

Dat zou dan vooral het gevolg zijn van de onzekerheid waarin consumenten, beleggers en bedrijven als gevolg van de sluiting en het gesteggel in Washington verkeren. Daar komt de dreiging van het schuldenplafond, dat mogelijk niet op tijd wordt verhoogd, nog eens bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden