Update

Shutdown in VS op de valreep beëindigd

De shutdown in de Verenigde Staten is definitief voorbij. Woensdagavond hebben achtereenvolgens de Senaat en het Huis van Afgevaardigden ingestemd met een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond. Ook de geldkraan voor de overheidsinstellingen is weer opengezet. President Obama had al aangekondigd dat hij het wetsvoorstel zou ondertekenen 'zo gauw het op zijn bureau lag'.

De stemming in het Huis van Afgevaardigden. De eindstand kwam uit op 285 voor, 144 tegen. Beeld AP
De stemming in het Huis van Afgevaardigden. De eindstand kwam uit op 285 voor, 144 tegen.Beeld AP

Dat betekent dat donderdagochtend de overheidsinstellingen die 16 dagen gesloten zijn geweest weer op gang worden gebracht. De instemming kwam net na 10 uur in de avond, en dat was op het nippertje. Als deadline werd middernacht gezien: vanaf dat moment had de VS formeel gezien zijn betalingsverplichtingen niet meer kunnen nakomen.

In zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden was er een ruime meerderheid voor het akkoord dat Democratische en Republikeinse leiders eerder op de dag hadden bereikt.

De wet is vooralsnog wel een tijdelijke oplossing. Ze voorziet in verhoging van het wettelijk vastgestelde schuldenplafond tot 7 februari 2014. De geldkraan voor de federale overheid blijft tot 15 januari open. De honderdduizenden ambtenaren die sinds 1 oktober thuiszitten doordat de overheid zonder geld zat, kunnen weer aan het werk. Het Witte Huis liet woensdag weten dat de overheidsmedewerkers er rekening mee moeten houden dat ze in de ochtenduren gewoon op hun werk worden verwacht.

President Obama verscheen direct na de stemming in de Senaat op een persconferentie. Hij kondigde aan dat hij het wetsvoorstel zou ondertekenen 'zodra hij op mijn bureau ligt'. Hij zei de overheidsinstanties zo snel mogelijk weer op gang brengen. Volgens Obama was er nog een 'hoop werk te doen'. Obama, die sprak voordat het wetsvoorstel bij het Huis was gearriveerd, deed ook een belofte aan de Republikeinen: 'Ik wil graag met iedereen samenwerken.'

Op de vraag of het probleem zich over een paar maanden weer zal voordoen, antwoordde Obama kort en krachtig: 'No.'

Ruime meerderheid
Zowel in de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden heeft het voorstel het ruim gehaald. In de Senaat, waar de Democraten een meerderheid hebben, waren 81 voorstemmen en 18 tegenstemmen. Daarna ging het voorstel direct naar het Huis. Daar zijn de Republikeinen in de meerderheid en is ook een grotere tegenstand: de stemming kwam uit op 285 vóór, 144 tegen. Geen enkele Democraat in het Huis heeft tegen het akkoord gestemd.

De instemming was inmiddels verwacht. De Republikeinse voorzitter van het Huis, John Boehner, had echter eerder op de avond aangegeven dat hij zijn verzet zou staken. Hij riep partijgenoten op zijn voorbeeld te volgen en in te stemmen met het akkoord.

Het Witte Huis heeft aangekondigd dat Obama donderdagochtend om 10.30 uur (16.30 uur Nederlandse tijd) een persconferentie geeft.

President Obama tijdens zijn persconferentie, direct na de stemming in de Senaat. Beeld ap
President Obama tijdens zijn persconferentie, direct na de stemming in de Senaat.Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
Ted Cruz verlaat de Senaat, nadat hij zich daar heeft uitgesproken tegen het bereikte akkoord. Cruz leidde het verzet aan de rechterzijde van de Republikeinse partij. Beeld getty
Ted Cruz verlaat de Senaat, nadat hij zich daar heeft uitgesproken tegen het bereikte akkoord. Cruz leidde het verzet aan de rechterzijde van de Republikeinse partij.Beeld getty
John Boehner en zijn gevolg zijn onderweg naar het Huis van Afgevaardigden voor de cruciale stemming. Beeld afp
John Boehner en zijn gevolg zijn onderweg naar het Huis van Afgevaardigden voor de cruciale stemming.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden