Review

Shrek forever after in 3D***

null Beeld

Regie: Mike Mitchell
Met de stemmen van Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz

Animatiestudio DreamWorks overtuigde in 2001 met Shrek. Het verhaal over het botte groene monster Shrek combineerde baanbrekende animatietechniek met heerlijk oneerbiedige sprookjesparodieën, een aanhoudende stroom bezielde beeld- en woordgrappen en een reeks geslaagde uithalen naar DreamWorks' aartsconcurrent Disney.

In Shrek 2 (2004) bleken de filmmakers nog zat inspiratie te hebben voor een geslaagd vervolg, dat de gebeurtenissen in de voorganger op aanstekelijke wijze op zijn kop zette. Dat konden we helaas niet zeggen van Shrek the Third, waarin alleen nog maar grappen herkauwd werden: het groene monster was een ordinaire melkkoe geworden.

De vierde, en volgens de makers allerlaatste, aflevering van Shrek is gelukkig beter gelukt dan de kinderachtige voorganger. Als de film begint, is de oger in een midlifecrisis beland.

Samen met zijn ogerprinses Fiona heeft hij drie kinderen. Is dit alles, vraagt hij zich af? Kon hij maar eens terugkeren naar vroeger, toen hij nog een woeste boeman was die iedereen angst inboezemde.

De sluwe Repelsteeltje hoort Shreks wens, en biedt hem een magisch contract aan. Omdat Shrek zo dom is de kleine lettertjes niet te lezen, eindigt deze overeenkomst natuurlijk in een catastrofe. Het ooit welvarende sprookjesland Far Far Away is veranderd in een dictatuur, waar Repelsteeltje met harde hand regeert, geholpen door een stel gemene heksen.

Fiona is in deze alternatieve wereld een geharde verzetsstrijdster, die een legertje ogers aanvoert. Alle ellende blijkt te zijn veroorzaakt doordat Repelsteeltjes magische contract de gebeurtenissen in de voorgaande Shrekfilms ongedaan heeft gemaakt. Dat geeft de makers een vrijbrief om alle avonturen van Shrek nog eens dunnetjes over te doen.

Verrassingen levert dat niet op, maar de technische uitvoering is weer helemaal state of the art. En de grappen zijn amusant genoeg, vooral de verbale uitspattingen van Eddie Murphy als de babbelzieke ezel Donkey. Met deze vierde Shrek neemt het groene monster waardig afscheid.

Maar nu is het ook echt mooi geweest. (FRITZ DE JONG)

Shrek forever after

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden