Plus

Show 'golden boy' Eurlings gaat door

Camiel Eurlings was maandenlang onbereikbaar, nu laat het in opspraak geraakte IOC-lid zijn lachende gezicht zien in Rio. Dat zorgt voor ongemak. 'Er is een smet, hoe je het ook wendt of keert.'

Roelf Jan Duin & Hanneke Keultjes
Camiel Eurlings zit in Rio met de koning en premier Rutte op de tribune Beeld anp
Camiel Eurlings zit in Rio met de koning en premier Rutte op de tribuneBeeld anp

Het antwoord van Camiel Eurlings is resoluut: nee, hij heeft niet overwogen om tijdens de Olympische Spelen buiten het zicht van de camera's te blijven om koning Willem-Alexander niet in verlegenheid te brengen vanwege de mishandelingszaak die tegen hem loopt.

Hij zou zijn ex-vriendin Tessa Rolink vorig jaar zomer na een ruzie hebben mishandeld en haar daarbij ernstig letsel hebben toegebracht. "In Nederland ben je onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Dat geldt voor iedereen en dus ook voor mij."

Eurlings wil vanuit Rio weinig kwijt over de aangifte. "Ik heb vertrouwen in een goede ­afloop. Mensen die mij kennen weten dat ik zo niet in elkaar zit." Het is meer dan de gevallen KLM-baas en oud-minister van Verkeer en Waterstaat ooit eerder heeft gezegd over de kwestie, die in februari op straat kwam te liggen.

Handtastelijk
Maandenlang hield Eurlings (42) zich onbereikbaar voor de media. Op Koningsdag gaf hij, vanaf een boot vol prominenten waaronder premier Mark Rutte, voor het eerst uitleg aan De Telegraaf - zij het summier. "Iedereen die mij kent, weet dat ik niet duik. Ik kies mijn momenten."

Dat moment heeft zich schijnbaar nog niet aangediend. Of het moet de verklaring zijn van zijn advocaat Geert-Jan Knoops, die vorige maand in het AD bekendmaakte dat Eurlings óók aangifte heeft gedaan tegen zijn ex, wegens smaad en poging tot 'chantage dan wel afpersing'.

Dat nieuwtje komt niet toevallig naar buiten op de vooravond van een stuk in De Telegraaf. Die krant schrijft dat Eurlings wel degelijk handtastelijk was geweest. In het politiedossier zouden foto's zitten van Rolink (33) met de verwondingen die ze heeft overgehouden aan het handgemeen: een gescheurde ­oorlel, oogletsel en een gebroken elleboog. Op zware mishandeling staat een maximale celstraf van vier jaar.

In de schriftelijke verklaring van zijn advocaat staat dat de aangifte berust op 'feitelijke onjuistheden'. Eurlings reageerde niet eerder omdat hij het strafrechtelijk onderzoek niet wilde doorkruisen door voortijdig zijn visie op de zaak in de media te geven, schrijft Knoops. Dat was niet 'opportuun'.

MH17
Het is niet voor het eerst dat Eurlings zich onbereikbaar houdt als zich problemen aandienen. Dit terwijl de als ijdel te boek staande ­Limburger niet mediaschuw is. Als minister liet hij zich met graagte fotograferen. Brede glimlach, bruine wangen, glimmende ogen.

Wentelt de golden boy van het CDA zich in Den Haag in alle aandacht, als topman van KLM lijkt zijn aandacht op alles gevestigd, behalve op de luchtvaartmaatschappij. Hij is onzichtbaar na de ramp met MH17, verdwijnt soms dagenlang zonder opgaaf van redenen en tijdens de pilotenstaking bij AirFrance rent Eurlings de Dam tot Damloop. Intieme foto's van hem met het Nederlandse model Wendy Dubbeld tijdens een strandvakantie verschijnen in de roddelbladen.

KLM heeft er dan al snel genoeg van. In oktober 2014, ruim een jaar na zijn aantreden als president-directeur, vertrekt Eurlings met de staart tussen de benen. Zijn contract zou nog tot april 2015 doorlopen. Twee maanden lang duikt hij onder, volgens zijn toenmalige 'woordvoerder', oud-CDA-spindoctor Jack de Vries, om 'ergens ver weg zijn wonden te likken'.

Onbestaanbaar
Na een tijdje keert hij terug en betrekt hij een functie bij creditcardmaatschappij American Express. Ook volgt hij Willem-Alexander op als lid van het Internationaal Olympisch Comité. Een eervolle functie.

Vanwege zijn IOC-lidmaatschap staat hij straks naast koning Willem-Alexander, premier Rutte en sportminister Edith Schippers op de tribunes. "Soms komen we elkaar tegen," zegt Eurlings daar over. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is er 'geen enkele reden' om Eurlings te mijden.

Daar denkt niet iedereen zo over. Publicist Ton F. van Dijk schreef een fel betoog tegen Eurlings' aanwezigheid in Rio. Hij vindt het onbestaanbaar dat hij daar het IOC en Nederland vertegenwoordigt. "Het is een publieke functie, dan hoor je van onbesproken gedrag te zijn. Hij had zich hangende de zaak terug moeten trekken. Nu beschadigt hij zichzelf, zijn functie en zijn land." Hij vindt dat Willem-Alexander en Rutte zich niet met Eurlings moeten vertonen. "Zou Rutte zich hebben laten fotograferen met Badr Hari na de aangifte van Koen Everink? Waarom dan wel met Eurlings?"

Ongelukkig
Hoewel het Openbaar Ministerie nog niet heeft besloten of Eurlings wordt vervolgd, zit ook de politiek met de kwestie in de maag. "Het is ongelukkig en ongemakkelijk," zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak. Bij de SGP zijn eveneens twijfels. "Er ligt een smet, hoe je het ook wendt of keert."

Camiel Martinus Petrus Stephanus Eurlings
16 september 1973 in Valkenburg

1994 – 1998: Gemeenteraadslid ­Valkenburg
1998 – 2004: Lid Tweede Kamer
2004 – 2007: Lid Europees Parlement
2007 – 2010: Minister van Verkeer en Waterstaat
2011 – 2013: Directeur vrachtdivisie KLM
2013 – 2014: President-directeur KLM
2013 – nu: Lid van het Internationaal Olympisch Comité
2015 – nu: Lid raad van bestuur ­American Express

'Camiel is een professional; als oud-politicus is hij wel wat gewend' Beeld anp
'Camiel is een professional; als oud-politicus is hij wel wat gewend'Beeld anp

Volgens De Vries, die zijn partijgenoot rond zijn ontslag bij KLM te hulp schoot, wordt Eurlings niet gehinderd door de beschuldiging. "Als voorzitter van de Nederlandse Onderwatersportbond kwam ik hem tegen bij NOC*NSF-vergaderingen. Hij was daar altijd aanwezig - ook als hij in de media minder zichtbaar was."

Toch verwacht oud-CDA-collega Hans Hillen niet dat de aangifte een grote rol zal spelen tijdens de Spelen. "Wij vergroten vaak dingen die ze in het buitenland niet eens zien," zegt hij. "Camiel is een professional; als oud-politicus is hij wel wat gewend. Bovendien is het een ­charmante man die vast een goede indruk zal maken."

Wat doet Eurlings in Rio de Janeiro?

Het Internationaal Olympisch Comité telt maximaal 115 leden - vijftien atleten, vijftien uit internationale sportfederaties, vijftien afgevaardigden van nationale olympische comités en zeventig gekozen leden. Samen vormen zij het bestuur van de Olympische Spelen. Camiel Eurlings werd in 2013 na het vertrek van koning Willem-Alexander gekozen als IOC-lid. Nederland kende in de geschiedenis totaal elf Nederlandse IOC'ers.

Eurlings is sinds maandag in Rio. De afgelopen week stond in het teken van vergaderen. "Het waren vanwege de Russische dopingkwestie moeilijke besprekingen. We hebben jarenlang signalen over dopinggebruik genegeerd. Dat moet veranderen."

Ook als de Spelen zijn begonnen staat de agenda van Eurlings vol met officiële afspraken en medailleceremonies. In de tussentijd mag de stropdas af en het oranje T-shirt aan. "Want dan zit ik gewoon tussen de oranjefans op de tribune. En als de koning daar dan ook zit, kan dat de sporters nét dat beetje extra geven. Hij heeft een groot sporthart. Ik ook. Dat kun je niet faken."

Eurlings is als IOC-lid onafhankelijk. "Maar ik ben ook Nederlander. Toen chef de mission Maurits Hendriks met zijn team allerlei problemen aantrof in het olympisch dorp, is het handig als je weet wie je moet bellen voor hulp. Ik zou het dramatisch vinden voor ons sportland als er geen Nederlands lid zou zijn."

Deze functie combineert Eurlings' liefde voor sport met zijn bestuurlijke ervaring. "Mijn carrièrepad kent veel ups en downs. Bij KLM heb ik bijvoorbeeld korter gewerkt dat ik had gepland. Maar straight from my heart: deze vrijwilligersfunctie is het mooiste wat ik ooit heb gedaan. In de sport kennen ze geen onverdraagzaamheid. In een wereld die steeds grimmiger wordt, kan iedereen daar een voorbeeld aan nemen.

Voor Nederland worden dit worden memorabele Spelen. We hebben een fantastische equipe die veel ­medailles gaat binnenhalen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden