Shortstayhotels verdringen reguliere hotels

Shortstayhotels verdringen reguliere hotels steeds meer. Van de zesduizend kamers die er tot 2020 bijkomen in de regio Amsterdam is een derde een hotelappartement.

Een 'kamer' in The Student Hotel aan de WibautstraatBeeld ANP

Dat vergroot de druk op de Amsterdamse hotelmarkt, waar een tekort dreigt aan kamers voor toeristen en bezoekers. Appartementen­hotels, waar gasten een week tot zes maanden kunnen verblijven, richten zich vooral op zakenlui en expats.

Volgens hotelanalist Horwath HTL zijn er vorig jaar in Amsterdam en omgeving elf appartementenhotels met ruim duizend van zulke shortstaykamers bijgekomen. Ze zijn ruimer dan een toeristenhotel en beschikken over een ingerichte keuken.

Reguliere hotels
De komende twee jaar volgen volgens Horwath nog bijna negenhonderd kamers, in acht hotels. Alleen al in het Villagecomplex van Corendon bij Schiphol worden dit voorjaar 298 hotelappartementen geopend.

Die hausse gaat ten koste van reguliere hotels, terwijl de groei van het aantal kamers in Amsterdam de komende jaren toch al niet de toename van het aantal bezoekers bijhoudt.

ABN Amro voorspelt rond 2023 een hotelinfarct in de stad met torenhoge kamerprijzen, overvolle hotels en morsige kamers. De populariteit van appartementenhotels versnelt die ontwikkeling alleen maar.

Lucratiever
Appartementenhotels zijn zo populair onder eigenaren en exploitanten doordat ze lucratiever zijn dan reguliere hotelkamers: ze kosten per nacht gemiddeld 140 euro meer dan een gewone hotelkamer (128 euro). Bovendien blijven gasten langer en trekken zulke hotels het hele jaar door gasten, terwijl toeristenhotels in de zomer overvol zijn en in de winter rustige tijden beleven.

In vergelijking met gewone hotels zijn de kosten ook nog eens lager, doordat minder personeel en investeringen nodig zijn in dienstverlening, eten en drinken.

Niet onomstreden
Appartementenhotels zijn inmiddels niet onomstreden. De verbouwing van voormalig verzorgingstehuis de Wittenberg stuitte de afgelopen jaren op weerstand in de Plantagebuurt en werd tot aan de Raad van State bestreden. Het complex met 115 appartementen van de Britse exploitant Saco ging deze week open. Eerder leidde de bouw van een shortstayhotel op Bickerseiland tot onrust in de buurt.

Het merendeel van de exploitanten - partijen als Yays, Zoku, City ID en Htel - is van lokale herkomst, maar buitenlandse ketens zijn in opmars. Het Belgische B Aparthotels strijkt dit jaar neer op Sloterdijk en aast op de Londontoren aan de Amstel. Ook The Student Hotel blijkt actief met 'extended stay': 20 procent van de kamers wordt op die manier aangeboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden