Update

Short selling in Europa aan banden

De Europese Commissie en het Europees Parlement hebben gisteravond afspraken gemaakt over nieuwe maatregelen om speculatie op de financiële markten aan te pakken. Het zogeheten 'naked short selling', waarbij gegokt wordt op een koersdaling zonder dat de speculant het aandeel of de obligatie in handen heeft, wordt verboden als het aan de twee onderhandelende partijen ligt.

Ook wisten beide partijen het eens te worden over nieuwe regels voor zogenoemde credit default swaps (cds). Dat is een instrument waarmee beleggers zich kunnen beschermen tegen betalingsverzuim van een lener (bijvoorbeeld een land). De prijs van een cds drukt uit hoe hoog beleggers het risico schatten dat de lener zijn leningen niet kan aflossen. Volgens de nieuwe maatregelen mogen deze cds alleen nog worden aangekocht door de eigenaren van de obligaties.

De Europese beurstoezichthouder ESMA kan bepalen wanneer een tijdelijk verbod op short selling wordt ingevoerd, bijvoorbeeld bij een zeer grote koersdaling. Ook moeten handelaren bij het innemen van aanzienlijke posities op een daling van een aandeel of obligatie de toezichthouder hiervan op de hoogte stellen.

Als alle partijen formeel ingestemd hebben met deze voorstellen, zullen ze vanaf november volgend jaar van kracht gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden