Plus Filmrecensie

Shoplifters is een film met een warm kloppend hart

Het gezin in Shoplifters begeeft zich aan de grenzen van het legale leven. Regisseur Hirokazu Kore-eda stelt echter de liefdevolle verhoudingen van de familie centraal.

Voor het gezin in Shoplifters is het creëren van een band de drijfveer om te stelen

Al jaren werd regisseur Hirokazu ­Kore-eda dankzij zijn intieme familiedrama's door critici enthousiast aangeprezen als 'de kleinzoon van Ozu', een verwijzing naar de grootmeester van de Japanse cinema.

Kore-eda verwees zelf overigens liever naar landgenoot Naruse als inspirator. Met het winnen van de Gouden Palm op het afgelopen filmfestival van Cannes voor zijn nieuwste film Shoplifters, schaart Kore-eda zich ­definitief in dat rijtje grote namen.

Zoals in veel van Kore-eda's eerdere films staat een kleine familie centraal, maar zoals ook vaker in zijn werk is die familieband lang niet zo vanzelfsprekend als op het eerste ­gezicht lijkt.

We begeven ons in een huishouden aan de grenzen van het legale leven. Vader Osamu (Lily Franky), moeder Nobuyo (Ando Sakura) en jonge zoon Shota (Jyo Kairi) zijn een geoliede machine op hun uitstapjes als winkeldieven.

Nobuyo's inwonende jongere zus Aki (Matsuoka Mayu) werkt in een stripclub. En grootmoeder Hatsue (Kirin Kiki, die kort na de opnamen overleed) draagt haar steentje bij via pensioenfraude.

Liefdevolle verhoudingen
Het wankele evenwicht waarin dit gezin leeft, krijgt een zetje wanneer ze een jong meisje (Miyu Sasaki) in huis nemen - Osamu en Shota kidnappen haar wanneer ze zien hoe ze wordt verwaarloosd en mishandeld door haar ouders.

Gaandeweg zet Kore-eda vraagtekens bij de vanzelfsprekendheid waarmee, zeker in zijn thuisland Japan, bloedbanden vanzelfsprekend als sterker worden gezien dan andere relaties.

De regisseur veroordeelt zijn personages nergens voor, noch voor hun uit nood geboren kleine criminaliteit, noch voor de zwaardere voorvallen in hun verledens die gaandeweg aan het licht komen.

In plaats daarvan benadrukt hij telkens weer de liefdevolle onderlinge verhoudingen in dit gezin. Zo benadrukt Kore-eda ook waar Nobuyo op een gegeven moment hardop over mijmert: "Misschien is de band juist wel sterker als je je eigen familie kiest."

Het resultaat is een film met een warm kloppend hart, waar je volledig aan de kant van dit gezin staat tegen de tijd dat de boel begint te ontsporen.

Shoplifters

Regie Hirokazu Kore-eda
Met Lily Franky, Ando Sakura, Kirin Kiki
Te zien in Cinecenter, City, Eye, Filmhallen, Kriterion, The Movies, Rialto

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden