Shipdockterrein in Noord te koop: 'Groter kom je ze niet vaak tegen'
Te koop bij opbod: twintig hectare scheepswerf en havengebied waar Amsterdam zo'n drieduizend huizen heeft gepland.
Twintig minuten. Zo veel tijd hebben vastgoedbonzen in oktober om de bijna 200.000 vierkante meter bouwlocatie 'met 630 meter frontbreedte aan de IJoever' van het Shipdockterrein in Noord binnen te slepen.
Volgens een woordvoerder van de betrokken vastgoedadviseur Cushman & Wakefield is een online executieveiling niet ongebruikelijk, maar is deze gezien de omvang van het terrein wel uitzonderlijk. "Groter kom je ze niet vaak tegen. We verwachten dan ook veel belangstelling, ook uit het buitenland."
Of het tot een veiling komt, is afwachten. In de veilingbrochure wordt nadrukkelijk de mogelijkheid aanbevolen onderhands te bieden.
Mogelijke opbrengst
Naar de mogelijke opbrengst is het gissen. De huidige eigenaren kregen het terrein in 2014 voor één euro in hun bezit. Er rust nu voor in totaal 27,6 miljoen euro hypotheek op, onder meer van Propertize, de vastgoedtak van SNS Reaal, dat door slechte beleggingen in zulke vastgoedavonturen genationaliseerd moest worden.
Cushman bevestigt namens de banken op te treden, maar doet verder geen uitspraken over de redenen voor de executieveiling.
De waarde van het terrein zit vooral in de toekomstige mogelijkheden. Het terrein ligt pal naast de NDSM-werf en tegenover de Houthavens.
Het gebied valt in het programma Haven-Stad van de gemeente dat onlangs nog werd aangescherpt om in het havengebied tienduizenden woningen te bouwen.
Toekomstige ontwikkeling
'Een toekomstige ontwikkeling van het Shipdockterrein tot stedelijk gebied is zeer aannemelijk,' jubelt de veilingbrochure dan ook. De grond kan driekwart worden bebouwd, tot 15 meter hoog.
De koper zal wel even op de handen moeten zitten: scheepsreparatiewerf Damen zit nog tot 2028 op het terrein. Wel mag een aantrekkelijke pluk van het terrein meteen worden aangepakt: de naastgelegen 400 meter lange Melissapier.
Vier jaar geleden werden daar al acht kantoortorens gepland. Daarvan is het nooit gekomen omdat de betrokken projectontwikkelaar, Fortress Development, over de kop ging, maar alle vergunningen zijn onherroepelijk.
Het project kwam drie jaar geleden in handen van de op het oog onafhankelijke ontwikkelaar Fred, waarachter dezelfde eigenaar als van Fortress Development schuilging.
Volgens een woordvoerder is Fred geen partij meer, alhoewel het nog wel op diens site vermeld staat. Het terrein is nu op papier eigendom van de Amsterdamse 'organisatie-adviseur' Borghese en vastgoedvehikel Avarua, dat wordt beheerd door brievenbusfirmagigant Intertrust.
Oud-bankiers
Achter de schermen trekken de banken aan de touwtjes; de betrokken bestuurders zijn oud-bankiers van de betrokken geldschieters. Door in 2014 voor het faillissement bezittingen van Fortress Development te parkeren, stelden ze het onderpand van hun hypotheken veilig.
Nu de vastgoedmarkt weer aantrekt, willen de banken hun bezit te gelde maken. Het moment is goed gekozen. Met dank aan de woningplannen van de gemeente ligt een hoofdprijs in het verschiet.