Shi de cel in voor ontvoering restauranteigenaar

De Amsterdamse rechtbank veroordeelt Changyun Shi (44) tot anderhalf jaar cel voor het laten ontvoeren en bedreigen van de eigenaar van het gerenommeerde Chinees restaurant Chang-i achter het Concertgebouw in Amsterdam-Zuid.

Beeld Marc Driessen

De verdachte is samen met zijn broer, zus en andere verdachten al jaren verwikkeld in een slepende strafzaak over mensensmokkel, mensenhandel, witwassen en valsheid in geschrifte via hun Shi-imperium dat in Amsterdam negen hotels met in totaal 1200 kamers uitbaat.

De ontvoeringszaak was van dat proces afgesplitst.

De rechtbank acht bewezen dat Changyun Shi de eigenaar van restaurant Chang-i in 2011 met geweld heeft laten ontvoeren vanwege een mislukte zakendeal rond het vastgoed waarin het All Seasons Hotel aan de Stadshouderskade zit.

Katvangers
Shi speelde op papier uiteindelijk geen rol in die deal, maar de rechters stellen vast dat hij 'katvangers' had ingezet in die transactie, maar uiteindelijk een belangrijke belanghebbende was. Aan die ingewikkelde, mislukte deal had Shi zo een miljoenenstrop overgehouden.

Nadat het slachtoffer in de nacht van 21 op 22 september 2011 het huis van zijn vriendin in Amstelveen had verlaten, werd hij door twee mannen met een vuurwapen overmeesterd en gedwongen op de achterbank van zijn eigen auto te gaan liggen.

Hij kreeg een stomp op zijn linkeroog, hem werd een zak over zijn hoofd getrokken en hij moest in een andere auto overstappen. Uiteindelijk werd hij geboeid en geblinddoekt in een hem onbekend pand. Pas nadat hij had toegezegd miljoenen te zullen terugbetalen, werd hij vrijgelaten - waarna hem pepperspray in de ogen werd gespoten.

De rechtbank gelooft een kroongetuige in een Duitse strafzaak tegen Satudarah, die ook tal van details over de Amsterdamse ontvoering onthulde. De rechters zien geen enkel belang voor de kroongetuige te liegen over de ontvoering in Nederland waarbij hij geen enkel belang had.

Zijn verhaal past bovendien precies op de aangifte van het slachtoffer en ander ondersteunend bewijs - bijvoorbeeld uit telecomgegevens.

Huurmoordenaar
In 2013 zou het slachtoffer in opdracht van Shi ook nog ernstig zijn bedreigd, telefonisch en in een sms waarin werd aangekondigd dat 'een professionele huurmoordenaar' op hemzelf of zijn kinderen zou worden afgestuurd als hij niet binnen een week zou betalen.

Voor de rechtbank staat vast dat Shi een leidende rol speelde bij de ontvoering, de bedreigingen en de poging tot afpersing. De rechters spreken in het vonnis van 'een niet te tolereren vorm van eigenrichting'.

Ook omdat de zaak sinds 2011 heeft gesleept en 'de redelijke termijn' van vervolging is overschreden, vinden ze de door justitie geëiste celstraf van anderhalf jaar gepast. Daar gaan de 192 dagen vanaf die Shi al in voorlopige hechtenis heeft gezeten.

Het Openbaar Ministerie is vanzelfsprekend tevreden nu de rechtbank de strafeis overneemt. Advocaat Micha Jonge Vos van Changyun Shi laat weten 'teleurgesteld' te zijn en na bestudering van het vonnis met zijn cliënt te zullen overleggen of die in hoger beroep wil.

De grote strafzaak tegen de leiders van het Shi-imperium, die volgens justitie met andere verdachten een criminele organisatie hebben gevormd, zal waarschijnlijk op zijn vroegst in 2020 dienen.

Lees ook: Zat Shi achter de ontvoering van zakenrelatie 'Alex'?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden