Update

Sheriff van Slotervaart weggestemd

Marcouch blijft kalm: ''De PvdA is een democratische partij. Ik ben trots erbij te horen.'' Foto Klaas Fopma

AMSTERDAM - Daar staat hij, in de gang van het Nova-college, verslagen, omringd door een paar getrouwen. Hij heeft zijn tegenstander gefeliciteerd, de camera's van de nieuwsploegen te woord gestaan en nu is het tijd om de klap te verwerken. Ahmed Marcouch, 'de sheriff van Slotervaart', wordt geen lijsttrekker van de PvdA in Nieuw-West.

Na een bizar politiek schouwspel heeft zijn rivaal, Achmed Baâdoud uit Osdorp, deze maandagavond meer stemmen van de leden gekregen: 83 tegen 90. Daar waren wel drie stemrondes voor nodig.

Onmiddellijk doemt de vraag op wat nu met Marcouch moet gebeuren. Hij wil niet op de lijst in Nieuw-West. ''Ik trek me volledig terug.'' Maar hij wijst op het andere politieke ijzer dat hij in het vuur heeft. ''Ik ben lijstduwer op de lijst-Asscher (voor de gemeenteraad). We moeten Asscher met ons allen steunen.'' Voor de camera's van Nova voegt hij eraan toe: ''Mensen kunnen toch gewoon op mij stemmen.''

In de wandelgang wordt al snel de grap gemaakt dat Marcouch in maart misschien wel meer stemmen zal trekken dan lijsttrekker Lodewijk Asscher.

De aula van het Nova-college is voor meer dan de helft gevuld met belangstellende 'ramptoeristen' . Er zijn Tweede Kamerleden bij, raadsleden, ambtenaren, de PvdA-wethouders, maar ook buurtbewoners en zelfs iemand uit Nijmegen.

Een stoet mensen heeft het woord gedaan voor de drie kandidaten voor het lijsttrekkerschap. Ook stadsdeelvoorzitter Marjo Teuling (Osdorp) heeft zich in de strijd gemengd. De overgrote meerderheid van de sprekers heeft voor Marcouch gepleit. Velen zijn raadslid, bestuurder, ambtenaar of staan op de lijst voor Nieuw-West. Vier keer is Marcouch' inzet voor homo-emancipatie geprezen. Van Baâ­doud zijn de kennis van zaken en 'bindende persoonlijkheid' genoemd. Maar de pleidooien voor de man uit Slotervaart werden vooral door belangstellenden met applaus begroet. De leden hielden zich op de vlakte.

De eerste ronde was in het voordeel van Marcouch. Hij kreeg 88 stemmen, Baâdoud 79 en Teuling 9. In de tweede ronde ging het tussen de twee koplopers. Ongeloof en verwondering: beiden hadden 88 stemmen gekregen.

Oud-burgemeester Hans Ouwerkerk, de voorzitter van de vergadering, probeert de rust te herstellen. ''De reglementen zeggen dat als twee kandidaten evenveel stemmen krijgen, er moet worden geloot.'' Meer ongeloof en boegeroep. ''Alsof de duivel ermee speelt,'' zegt een aanhanger van Marcouch.

De twee trekken zich terug in een achterkamertje. Verschillende kopstukken melden zich bij het overleg. Na een half uur krijgt de zaal de keuze: nog een stemming of direct loten. Enkele leden dragen andere oplossingen aan: opnieuw vergaderen, de terugtrekking van Baâdoud, of juist die van Marcouch. Applaus en geschreeuw volgen en dan heeft Ouwerkerk er genoeg van. Stemmen!
De leden kiezen met een overweldigende meerderheid voor een derde stemronde. En daarin blijken genoeg leden van mening te zijn veranderd.

Marcouch blijft kalm: ''De PvdA is een democratische partij. Ik ben trots erbij te horen.'' Landelijk partijvoorzitter Lilianne Ploumen koos voor Marcouch. Nu nuanceert ze de verschillen tussen de twee kandidaten. ''Ze hebben geen diametrale positie. Ze leggen andere accenten.'' Eén verschil werd wel direct benadrukt. In plaats van commentaar te geven op de uitslag voor de camera van de NOS, ging Baâdoud in de zaal zitten, bij zijn leden. ¿(ADDIE SCHULTE)

Achmed Baâdoud wordt gefeliciteerd door zijn moeder na zijn overwinning. Foto Klaas Fopma
Marcouch samen met Slotervaart-bewoners tijdens een manifestatie in 2007. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden