Plus

Shelly Sterk: 'Ik neem mijn werk soms iets te serieus'

Shelly Sterk (27) kan leuk kletsen voor de camera, maar houdt ook van wetenschap, montage en regie. En omdat presentatrices niet het eeuwige leven hebben, houdt ze haar eigen bedrijf aan.

Hannah Stöve
null Beeld Linda Stulic
Beeld Linda Stulic

Sla een krant of tijdschrift open bij een artikel over millennials, en grote kans dat je iets leest over keuzestress, vanwege alle beroepsmogelijkheden die er zijn. Wie daar in elk geval geen last van heeft, is presentatrice en programmamaker Shelly Sterk. Van jongs af aan wist zij één ding glashelder: ze moest en zou voor een camera komen te staan.

"Vanaf het moment dat ik spreekbeurten gaf op school. Terwijl ik al jaren met die kinderen in de klas zat, begon ik elk praatje zo: 'Goeiemiddag, ik zal me even voorstellen, mijn naam is Shelly Maureen Sterk en ik houd mijn spreekbeurt over Indonesië.'" Sterk moet hard lachen.

"Het sloeg nergens op, maar ik deed het altijd! Net alsof ik het nieuws aan het oplezen was. Ik heb er altijd al van gehouden om voor grote groepen te spreken; tijdens de kerkdiensten op mijn christelijke basisschool wilde ik ook altijd de verteller zijn. Geen idee waar dat vandaan komt, het zit niet in mijn familie. Mijn moeder geeft les aan groep 3, mijn vader werkt bij KLM."

Sinds twee jaar is Sterk volop op televisie te zien. Ze deed wetenschappelijke proefjes in Galileo, interviewde sterren voor RTL Boulevard, was deelnemer aan Expeditie Robinson en presenteert nu SBS-programma's Shownieuws en Marktplaats: heel Holland handelt.

Sterk zit poepiebruin op het terras van een hip café in Den Haag - ze is net een paar dagen terug van haar huwelijksreis, twee weken eerder trouwde ze in Italië. Ze woont al haar hele leven in de buurt. "Den Haag is Amsterdam-light. Je hebt hier minder toeristen en drukte, maar wel oude gebouwen, gezelligheid en leuke horeca. Nu woon ik in Scheveningen; in vijftien minuten loop ik naar het strand."

U studeerde aan de School voor Journalistiek. Hoe was dat?
"Het was een logische keuze. Op de middelbare school kwam ik erachter dat ik erg van lezen en schrijven houd en vanaf mijn veertiende monteerde ik video's - en er bestaat geen studie om te leren presenteren. Helaas leerde ik de eerste twee jaar van de opleiding vooral schrijven voor kranten en tijdschriften, dat was even doorbijten.''

''Ik leefde voor die paar weken tv- en radioles, en die ene keer dat we een talkshow leerden maken. Ik was de enige van mijn jaar die uitsprak te willen presenteren. Mijn klasgenoten maakten er vaak grapjes over; ze noemden me altijd 'showhost'."

Keken ze neer op uw ambitie?
"Zeker. Daar heerst toch het idee dat je alleen een volwaardige journalist bent als je heftige stukken voor de Volkskrant schrijft, en niet als je zo nodig met je hoofd op tv moet. Dat 'showhost' gebruikten ze gekscherend hoor. Zo van 'Hee showhost, welk blok ga jij doen volgend jaar?' Het was grappig bedoeld, maar het zei wel iets over de vibe van de opleiding."

Na uw opleiding ging u voor PowNed werken.
"Ik werd gevraagd door Rutger Castricum en Jan Roos toen ik BNN University deed, het opleidingstraject voor presentatoren. Ik vond het een lastige keuze; ik wilde zó graag als verslaggever werken. Het zou mijn eerste televisiebaantje zijn. Dus ik dacht: ik kijk het een maand aan, en dan zie ik wel."

En na die maand?
"Kwam ik erachter dat PowNed niet voor mij was weggelegd. Er werd vaak negatief op me gereageerd. Je zag mensen denken: heb je háár weer met haar roze microfoon. Daardoor ging ik niet met plezier naar mijn werk. Ik ben ook helemaal niet hard, of heel assertief."

Daarna werkte u voor GeenStijl.
"Klopt, maar dat was anders. Het moest pittig, maar ik hoefde niet vervelend te zijn. Ik ging bijvoorbeeld naar een tentoonstelling over Mark Rothko in het Gemeentemuseum, en vroeg mensen wat ze van de kindertekening van mijn 8-jarige neefje vonden. 'Heel mooi en inspirerend,' zeiden ze allemaal, haha. Dat soort dingetjes vond ik wel leuk om te doen."

"GeenStijl is erg veranderd de laatste jaren. Toen ik er werkte was het meer een beetje prikken, op een leuke manier. Nu worden er dingen geplaatst waarvan ik denk: is dat nou helemaal nodig? Moet het zo hard?"

Ik kwam een GeenStijlfilmpje tegen waarin u mensen op straat vroeg of ze weleens naar porno keken.
"O ja? Ik kan me dat helemaal niet meer herinneren. Gelukkig maar, haha! Vast een poging tot grappig doen. Op zich ben ik ook niet bang om dingen te vragen. Waar ik wel tegenaan liep in die tijd: als blond meisje word je al snel in die sekshoek geduwd.''

''Dan was er een item bedacht dat over seks ging, en dan was het meteen van: 'O, dat is leuk voor Shelly.' Dat ligt misschien ook aan mijn leeftijd; bijna iedere presentator van BNN begint bij Spuiten en slikken."

Zo'n programma is niets voor u?
"Het is niet dat ik erop neerkijk, maar ik was op jonge leeftijd al heel serieus bezig met werk. Seks, drugs, alcohol, rock-'n-roll en ik zijn nooit een supermatch geweest. Ik loop de festivals nu ook niet plat. Er zijn thema's die beter bij me passen: wetenschap bijvoorbeeld, of gadgets."

"Ik liep een tijdje rond met het idee om een YouTubeserie te maken over wetenschap. Toevallig zag ik toen ik daarmee bezig was een oproepje voor het wetenschappelijke programma Galileo. Dat heb ik drie seizoenen gemaakt. Met veel plezier, want behalve voor de presentatie was ik ook verantwoordelijk voor de montage, redactie en regie. Normaal gesproken maak je zo'n programma met vijf mensen, nu twee: de camera- en geluidsman, en ik."

Vindt u het belangrijk dat mensen weten dat u dat ook kan?
"Nou ja... Misschien wel. Patrick Lodiers, toen voorzitter van BNN, gaf eens een lezing toen ik bij BNN University zat, en zei: 'Televisiewerk is tien procent talent en negentig procent oefenen, doorzetten en ervaring op doen.' Ik ben hard aan het trainen, en vind het dus ook leuk om te laten weten wat ik achter de schermen kan. Dat ik meer kan dan kletsen voor de camera."

Werkte u bij RTL Boulevard ook achter de schermen?
"Daar was ik verslaggever. Ik mocht sterren interviewen, van Pamela Anderson tot John Legend. Boulevard is een programma dat bij mij thuis vaak werd gekeken; mijn tante heeft zelfs een keer een surprise voor me gemaakt waarvoor ze me in de Boulevard-studio had gefotoshopt. Ik vond Boulevard ontzettend spannend; het was mijn eerste keer livetelevisie."

'Toen ik bij GeenStijl werkte was het meer een beetje prikken. Nu worden er dingen geplaatst waarvan ik denk: is dat nou nodig, moet het zo hard?' Beeld Linda Stulic
'Toen ik bij GeenStijl werkte was het meer een beetje prikken. Nu worden er dingen geplaatst waarvan ik denk: is dat nou nodig, moet het zo hard?'Beeld Linda Stulic

Kreeg u als jong talent begeleiding bij RTL?
"Nee, je wordt in het diepe gegooid. Ik heb de hoofd- en eindredactie om meer hulp gevraagd; ik ben perfectionistisch en wil graag beter worden. En ik ben ook zo vervelend voor mezelf dat ik altijd álles terugkijk. Het is irritant om jezelf op tv te zien, maar ik leer er veel van."

U neemt uw werk serieus.
"Soms een beetje te."

Hoe uit zich dat?
"Ik ga altijd naar huis met het idee: dit was leuk, en dat ging best goed, maar het kan altijd beter. Ik heb nog geen grote blunders gemaakt, maar als iets fout gaat - als er een filmpje niet instart of zo - kan ik streng zijn voor mezelf. Ik wil de allerbeste presentatrice worden die ik kan zijn."

Begin dit jaar stapte u over naar SBS. In het AD zei u dat u vertrok bij RTL omdat u 'achteraan in de rij stond'.
"Wat ik bedoelde te zeggen: er zijn daar heel veel presentatrices die veel ouder zijn dan ik, met meer ervaring. Het is logisch dat zij eerder de grote programma's krijgen, maar daarom greep ik die overstap naar SBS wel met beide handen aan. Daardoor doe ik nu Shownieuws. Ik leid de liveshow en schrijf teksten, vergader met de redactie en verdiep me in de materie.''

''Ik ben weer meer betrokken bij het programma maken, dat is creatiever werk. Een hoop mensen kunnen een tekstje vertellen."

Inmiddels is uw eigen privéleven - uw huwelijk - nieuws bij Boulevard.
"Het hoort erbij. Maar het is wel heel gek om je eigen bruiloft ineens in Boulevard te zien. Sinds mijn deelname aan Expeditie Robinson heb ik ook ineens honderdduizend volgers op Instagram erbij gekregen, word ik herkend op straat en gevraagd om een handtekening of selfie. Daar schrik ik nog steeds een beetje van."

FHM doopte u in mei tot mooiste vrouw van het land. 'Sterk is het beste wat het oude-jongens-krentenbrood-televisiewereldje de afgelopen tijd is overkomen,' schreef het blad.
"Dat is natuurlijk de grap van de eeuw. Hoe kan Doutzen Kroes op nummer 3 staan, en ik op 1? Dat is niet reëel. Alsof ik een potje voetbal heb gewonnen van Messi. Ach, ik kan erom lachen."

U neemt zo'n prijs met een korrel zout.
"Natuurlijk. Ik zie het als een compliment, maar ik doe tegelijkertijd juist mijn best om te laten zien dat ik meer ben dan een blond vrouwtje. Op het feestje waar ik die prijs kreeg werd ik steeds aangesproken door mensen: 'Gefeliciteerd, goed gedaan!' En ik dacht alleen maar: ik heb helemaal niks gedaan."

CV Shelly Sterk

Geboren
30 april, 1991, Den Haag

Opleiding
School voor Journalistiek, Utrecht
BNN University

Loopbaan
2011: oprichting Sterk Media
2014: PowNed
2014: GeenStijl
2016-2017: Galileo
2016-2018: RTL Boulevard
2017: Deelname Expeditie Robinson
2018: Mooiste vrouw van Nederland volgens FHM
2018-heden: Shownieuws, Marktplaats: heel Holland handelt (SBS)

Tijdens school richtte u uw eigen bedrijf op: Sterk Media.
"Ik begon ermee als student, omdat het me verbaasde dat bedrijfsfilmpjes zo duur waren. Omdat ik alles zelf deed - filmen, monteren, teksten schrijven en de verhalen vertellen - kon ik ze goedkoop verkopen. Toen ik begon, kostten ze geloof ik 500 euro. Dat is niks voor een bedrijfsfilmpje, maar als student snel verdiend."

"Nu huur ik mensen in en ben ik meer een soort productieleider, en werk ik eraan op vrije ochtenden en in de avonduurtjes. Mijn tv-werk heeft de focus, maar ik moet toch een beetje aan de lange termijn denken."

Hebt u daarom nog uw bedrijf?
"Weet je wat het is: ik heb geluk gehad dat ik qua werk sta waar ik sta. Ik ben opgevoed met het idee dat als je maar hard genoeg werkt, je er vanzelf komt. Maar in de tv-wereld ben je vaak afhankelijk van de kansen die een ander je gunt; dat vond ik vroeger best confronterend. In het bedrijfsleven speelt dat minder. Ik ben nu ook van plan om huizen hier in Den Haag op te knappen; ik zou heel graag krotjes omtoveren tot paleisjes."

U bent veel met de toekomst bezig.
"Ik denk dat het nodig is om aan de lange termijn te denken, ook vanwege zaken als You­Tube en Instagram TV. Het liefste werk ik zo lang mogelijk als presentator, maar ik wil vermijden dat ik mijn hypotheek niet meer kan betalen, omdat ik geen programma's krijg. Tegen de tijd dat ik met pensioen ga, ben ik zeventig. Welke presentatrice van zeventig zie je nou nog op tv? En hoeveel zijn er van in de vijftig? Het bestaan van een presentator is niet eeuwig."

Opgebiecht

Leermeester
"Ik ken haar niet persoonlijk, maar: Linda de Mol. Wat ik knap vind van haar, is dat zij zichzelf is op tv, maar toch met de presentatiemodus aan. Ze praat netjes, maar tegelijkertijd is ze zichzelf. Dat is heel moeilijk."

De beste uit het vak
"Linda de Mol dus. Ze is bij uitstek de beste presentatrice die er is."

De slechtste uit het vak
"Ik kijk meer naar de dingen van anderen die ik goed vind, dan naar de dingen die ik slecht vind."

Het beste advies gegeven
"Iemand bij BNN zei ooit tegen me: wees niet met de camera bezig, maar praat gewoon alsof je iets tegen je moeder vertelt."

Het slechtste advies
"Niet meedoen aan Expeditie Robinson. Ik vond het zó kicken, ik zou direct in het vliegtuig stappen als ik weer zou mogen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden