Shell wil waterstofstations bij Zuidas en Schiphol

Shell bouwt mee aan een netwerk van waterstofstations in Nederland. Het olie- en gasconcern begint met het aanleggen van vier Shell-stations waar dit mogelijk is, waarvan twee in de regio Amsterdam.

null Beeld anp
Beeld anp

De andere twee moeten in Den Haag en in het Drentse Pesse komen. Het is de bedoeling dat er uiterlijk begin 2020 waterstof op deze stations verkrijgbaar is.

In Amsterdam is Shell met de gemeente in overleg voor plaatsing van waterstofstations bij Schiphol en in Buitenveldert, in de buurt van de Zuidas. Shell heeft een voorkeur voor deze locaties, waar veel zakelijke rijders voorbij komen.

Voordelen
Als je nu waterstof wilt tanken moet je helemaal naar Rotterdam, Arnhem of Helmond.

"We werken al aan een netwerk van snellaadpunten in Nederland, en nu zijn we ook betrokken bij de aanleg van een netwerk van waterstofstations," benadrukt topvrouw Marjan van Loon van Shell Nederland.

Volgens het bedrijf zitten er veel voordelen aan rijden op waterstof. Daarmee heeft een auto een groot bereik en het enige restproduct is waterdamp uit de uitlaat. Deze manier van rijden draagt dus bij aan een betere luchtkwaliteit. Ook is het mogelijk de waterstof te produceren met behulp van duurzame energiebronnen zoals wind- of zonne-energie.

Waterstofproject
De waterstofstations van Shell maken onderdeel uit van het internationale waterstofproject H2Benelux. Dit betreft meerdere stations in België, Nederland en Luxemburg. De overheden van die landen leveren door middel van subsidies eveneens een bijdrage. Per station krijgt Shell 1 miljoen euro subsidie.

Ook in Duitsland timmert Shell aan de weg. Hier werken bedrijven samen met de overheid aan een netwerk van vierhonderd waterstofstations tegen eind 2023, waarvan er 230 van Shell zullen zijn. Volgens Shell bestaan er in het Verenigd Koninkrijk, Canada en Californië eveneens samenwerkingen op dit vlak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden