Shell voor de rechter vanwege olielekken Nigeria

Bij de rechtbank in Den Haag een burgerrechtelijk geding begonnen waarin Milieudefensie en Shell hun pleidooien houden over olievervuiling in Nigeria. Het is voor het eerst dat een Nederlands bedrijf zich voor de Nederlandse rechter moet verantwoorden voor milieuschade in het buitenland, aldus Milieudefensie.

De Nigeriaanse boer Chief Fidelis A. Oguru-Oruma, Nini Okey Uche van de Nigeriaanse ambassade en de boeren Eric Dooh en Alali Efanga staan bij de rechtbank voor aanvang van de rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell wegens olielekkage in de Nigerdelta. Beeld ANP
De Nigeriaanse boer Chief Fidelis A. Oguru-Oruma, Nini Okey Uche van de Nigeriaanse ambassade en de boeren Eric Dooh en Alali Efanga staan bij de rechtbank voor aanvang van de rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell wegens olielekkage in de Nigerdelta.Beeld ANP

Milieudefensie, dat vier Nigerianen vertegenwoordigt die in 2005 door de vervuiling werden getroffen, meent dat de lekkages zijn veroorzaakt door gebrekkig onderhoud van Shell. Het bedrijf stelt echter dat de lekkages en vervuiling komen door moedwillige sabotage en illegale bewerking van gestolen ruwe olie.

De vier Nigeriaanse boeren eisen dat Shell hun akkers en visvijvers schoonmaakt en dat het bedrijf zijn pijpleidingen beter onderhoudt en beveiligt. Ook willen zij een schadevergoeding. Volgens de oliemaatschappij is de vervuiling al opgeruimd, en bovendien vindt het bedrijf dat het niet als enige verantwoordelijk kan worden gehouden voor vervuiling die volgens Shell grotendeels wordt veroorzaakt door criminele activiteiten.

Leidingen
Milieudefensie betoogt echter dat de oliemaatschappij veel te lang heeft gewacht met het vernieuwen van leidingen, en deze ook slecht heeft beveiligd. Ook zou het bedrijf te traag reageren op meldingen van lekken. Daardoor lekt volgens de milieuclub jaarlijks een hoeveelheid olie weg gelijk aan de ramp met de Exxon Valdez. Als het Shell-hoofdkantoor in Den Haag begin deze eeuw opdracht had gegeven aan Shell Nigeria oude pijpleidingen te vervangen, was het waarschijnlijk niet zover gekomen, aldus Milieudefensie.

Een uitspraak in de zaak wordt verwacht eind dit jaar of in 2013.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden