Shell spreekt steun uit voor Klimaatakkoord

Shell Nederland heeft zijn steun uitgesproken voor het Klimaatakkoord. President-directeur Marjan van Loon zegt dat het akkoord ‘pittige opgaven’ bevat om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Marjan van Loon: “Dit akkoord zorgt ervoor dat zowel bedrijven als de overheid stappen nemen.” Beeld ANP
Marjan van Loon: “Dit akkoord zorgt ervoor dat zowel bedrijven als de overheid stappen nemen.”Beeld ANP

“Maar dat houdt ons niet tegen. We willen aan de slag,” zegt Van Loon. Ze noemt het Klimaatakkoord heel belangrijk voor de energietransitie. “Het brengt partijen bij elkaar. Niemand kan het alleen doen. Dit akkoord zorgt ervoor dat zowel bedrijven als de overheid stappen nemen”, zegt ze. “Zo zouden meer landen het moeten aanpakken.”

Voorzitter van het Klimaatberaad Ed Nijpels noemt de steunbetuiging van Shell ‘een historisch besluit, moedig en gedurfd’. “Een van de grootste bedrijven van Nederland ondertekent het Klimaatakkoord. Daar ben ik buitengewoon opgetogen over,” reageert hij. Nijpels ziet de steun van Shell als veel meer dan een ‘vlag of reclamebord’

Klimaatzaak tegen Shell

Van Loon wijst erop dat Shell in Nederland al volop werkt aan duurzame initiatieven, zoals de aanleg van een groot windmolenpark in zee uit de Zeeuwse kust en levering van restwarmte van Pernis aan inwoners van de Rotterdamse wijk Katendrecht.

De milieubeweging vindt juist dat Shell bij lange na niet genoeg doet. Het bedrijf heeft zichzelf ten doel gesteld om de CO2-uitstoot in 2035 te verminderen met 20 procent en te halveren in 2050. Milieudefensie en andere partijen die in april de multinational hebben aangeklaagd, eisen veel ambitieuzere doelen: 45 procent minder uitstoot in 2030 en helemaal geen uitstoot meer in 2050.

Uit het laatste duurzaamheidsrapport van Shell blijkt dat de ‘fossiele voetafdruk’ van het bedrijf in 2017 en 2018 gelijk is gebleven ten opzichte van 2016. Wereldwijd investeert Shell tussen de 1 en 2 miljard dollar per jaar in duurzame energie, op een totaal van bijna 25 miljard aan investeringen. Het is de bedoeling dat het budget voor duurzame bronnen en elektrificatie vanaf 2021 groeit tot 2 a 3 miljard dollar per jaar, laat Shell weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden