Shell grootste bedrijf ter wereld

Het Nederlands-Britse bedrijf Shell voert dit jaar de lijst aan van de 500 grootste bedrijven ter wereld. De 'Global 500'-lijst werd gepubliceerd door Fortune Magazine. Shell had in 2011 een omzet van 484 miljard dollar en een winst van ruim 30 miljard dollar, omgerekend respectievelijk 395 en 24,5 miljard euro.

Portret van president-directeur Dick Benschop van Shell Nederland Beeld ANP
Portret van president-directeur Dick Benschop van Shell NederlandBeeld ANP

Shell vergrootte de omzet in 2011 met ruim 28 procent ten opzichte van 2010 en de winst zelfs met 54 procent. Bovendien zet die groei door in dit jaar, het eerste kwartaal van 2012 groeide de omzet opnieuw met 11 procent. Een deel van de groei komt volgens het tijdschrift door een aantal lange termijn-projecten van Shell. Zowel een zogenoemde 'gas-to-liquids' fabriek in Qatar als een project met Canadees oliezand zijn net begonnen met produceren.

Het Amerikaanse energiebedrijf Exxon Mobil staat tweede op de lijst, al heeft het wel een grotere winst, namelijk 41 miljard dollar (33,5 miljard euro), gevolgd door het van de troon gestoten Wal-Mart Stores. De Amerikaanse supermarktketen voerde 2 jaar de lijst aan, maar moest nu genoegen nemen met plek 3. Shell stond vorig jaar op plek 2.

Het Nederlandse ING staat op plek 18 op de lijst, met een omzet van 150 miljard dollar (122 miljard euro). In totaal staan er 12 deels of geheel Nederlandse bedrijven op de toonaangevende lijst. Uitzendbureau Randstad is het enige Nederlandse bedrijf dat nieuw binnenkomt op de lijst. Het staat nu op plaats 489.

Opvallend is dat Aegon een flinke duikeling maakt op de lijst. Stond het Nederlandse bedrijf vorig jaar nog op plek 112, dit jaar moet het genoegen nemen met plaats 228.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden