Shell deels veroordeeld voor olieschade in Nigerdelta

Oliemaatschappij Shell is woensdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan een Nigeriaan wegens olievervuiling. De hoogte van de vergoeding moet in een aparte procedure worden vastgesteld.

Man laat vervuilde bodem zien in Nigeria Beeld ANP
Man laat vervuilde bodem zien in NigeriaBeeld ANP

Het gaat om een veroordeling in één van de vijf zaken die Milieudefensie en vier Nigeriaanse boeren hadden aangespannen. Shell heeft volgens de rechter onvoldoende gedaan om sabotage te voorkomen. Een afsluiter van een olieput bij het dorp Ikot Ada Udo was eenvoudig met een Engelse sleutel te openen.

'Bij dat dorp was op zeer eenvoudige wijze sabotage gepleegd in 2006 en 2007, door met een Engelse sleutel bovengrondse afsluiters van een, door Shell Nigeria verlaten olieput open te draaien', schrijft de rechter in het vonnis. 'Shell Nigeria had die sabotage eenvoudig kunnen en moeten voorkomen door vóór 2006 al de betonplug te plaatsen, die zij pas in 2010 tijdens de lopende rechtszaak heeft geplaatst.'

Vrijuit
In de andere vier zaken gaat Shell vrijuit. Het is volgens Milieudefensie voor het eerst dat een Nederlands bedrijf zich voor de Nederlandse rechter moet verantwoorden voor milieuschade in het buitenland.

Milieudefensie spreekt van een principiële uitspraak en een doorbraak dat van Shell een schadevergoeding wordt geëist. Een woordvoerder zei dat Milieudefensie 'zeker' in hoger beroep gaat, omdat ze 'verbijsterd' is dat in de andere vier zaken is geoordeeld dat Shell niet nalatig is geweest. 'Het bewijs dat Shell daarvoor heeft geleverd, is volgens ons flinterdun.'

Geert Ritsema, woordvoerder van Milieudefensie: 'Het is ons rechtssysteem blijkbaar zo geregeld dat een bedrijf wel de winsten van een buitenlandse dochter kan opstrijken, maar niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor de schade die bij het maken van die winst wordt aangericht.' Lees hier de officiële reactie van Milieudefensie.

Shell
Shell is positief over het oordeel van de rechter dat de vervuiling is ontstaan door sabotage. 'Daarin zijn we in het gelijk gesteld', zei Allard Castelein, directeur milieu bij Shell. 'Alleen op één plek hadden we betere voorzieningen moeten treffen. Dat is gebeurd en de vervuiling is daar inmiddels opgeruimd.' Of deze ene veroordeling reden voor de oliemaatschappij is om in hoger beroep te gaan, wist Castelein nog niet.

Tijdens een rechtszitting in oktober vorig jaar zei Shell dat het niet aansprakelijk is voor de olievervuiling in de drie Nigeriaanse dorpen. Deze wordt volgens het bedrijf grotendeels veroorzaakt door criminaliteit zoals sabotage, oliediefstal en illegale raffinage. Die diefstal uit Shell-leidingen zou neerkomen op 150.000 vaten per dag. Ook in deze zaak is de vervuiling volgens het bedrijf veroorzaakt door sabotage.

Nigeriaanse boeren vorg jaar bij de rechtbank Beeld ANP
Nigeriaanse boeren vorg jaar bij de rechtbankBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden