Shell betaalt inderdaad geen winstbelasting

Shell bevestigt dat het al jaren geen winstbelasting betaalt in Nederland.

null Beeld anp
Beeld anp

Doordat het bedrijf allerlei kosten die het in het buitenland maakt in Nederland mag aftrekken, blijft er geen winst meer over om te belasten.

Dagblad Trouw schreef in november vorig jaar al dat Shell geen winst­belasting betaalt, hoewel het bedrijf miljardenwinsten behaalt. Dit werd toen ontkend door het Brits-Nederlandse bedrijf. Shell stond zelfs op het punt naar de rechter te stappen, omdat de multinational grote moeite had met de publicaties.

In weekblad Elsevier geven president-directeur van Shell Nederland Marjan van Loon en Alan McLean, die als executive vicepresident belastingafdracht in zijn portefeuille heeft, deze week alsnog openheid van zaken. Dat Shell geen winstbelasting betaalt, komt volgens Van Loon en McLean door het gecreëerde gunstige belastingklimaat voor multi­nationals.

Halsstarrige houding

Shell maakte in 2017 1,3 miljard euro winst. Bedrijven die hier hun internationale hoofdkantoor hebben, ­mogen veel kosten op hun winst in mindering brengen. Voor Shell betekende dit dat de Nederlandse tak op papier per saldo verlies leed.

De bekentenis van Van Loon is ­opvallend, omdat ze vorige maand pas na lang aandringen bereid was een hoorzitting bij te wonen in de Tweede Kamer over de belastingplicht van multinationals.

Haar halsstarrige houding leidde ertoe dat GroenLinks, SP en de PvdA na de hoorzitting openlijk pleitten voor een wetswijziging waardoor Shell niet langer onbeperkt de verliezen die het in het buitenland lijdt, mag verrekenen met de winst die hier wordt gemaakt. Er is een Kamermeerderheid voor het plan.

Volgens de Shelldirectie is het niet afdragen van winstbelasting maar één aspect van het belastingverhaal van het olie- en gasbedrijf. Shell zou namelijk ‘gewoon gebruik maken van de mogelijkheden die de belasting­regels bieden’. Die regels zijn specifiek opgesteld om hoofdkantoren van multinationals naar Nederland te halen en de Belastingdienst zou scherp toezien op de naleving van de regels. “Wij betalen eerlijk belasting, zowel naar de letter als naar de geest van de wet,” vat McLean samen.

Hoogwaardige banen

Ook benadrukken de bestuurders dat het rijk weliswaar belasting misloopt, maar dat hoofdkantoren van multinationals veel hoogwaardige banen opleveren. Ook leverde Shell volgens Van Loon vorig jaar 4,5 miljard aan andere belastingen op voor de staat, zoals accijnzen, loonbelasting, btw en dividendbelasting. Ook is het bedrijf goed voor duizenden banen.

Van Loon zegt geschokt te zijn over ‘het belastinglek’ naar Trouw. Volgens haar zijn die gegevens ‘net zo privé als je medische dossier’.

‘Fiscaal trapezewerk’

De oppositie reageerde gisteren boos op Van Loons bekentenis. “Onze belastingwetten maken het mogelijk dat Shell geen belasting betaalt. Dat moet veranderen,” zegt Kamerlid Bart Snels van GroenLinks. Volgens de SP betaalt de gewone man het gelag voor het gunstige belasting­klimaat voor grote bedrijven.

PvdA’er Henk Nijboer noemt het ‘ongekend hoe Shell ervoor kiest om met fiscaal trapezewerk op grote schaal belasting te ontwijken’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden