Sheik of sikh: Mitt Romney weet het even niet meer

Het is niet de eerste keer dat presidentskandidaat Mitt Romney een blunder maakt tijdens een speech. Pijnlijk blijft het echter wel, zeker wanneer het gaat over de slachtoffers van het bloedbad bij de sikh-tempel van afgelopen zondag. Romney had het namelijk tot twee keer toe over de sheik, wat een Arabische leider betekent.

Elise Kuit
Republikeins presidentskandidaat Romney tijdens zijn bezoek aan Chicago, waar hij de slachtoffers herdacht van het bloedbad in de sikh-tempel. Beeld ap
Republikeins presidentskandidaat Romney tijdens zijn bezoek aan Chicago, waar hij de slachtoffers herdacht van het bloedbad in de sikh-tempel.Beeld ap

Romney deed zijn versprekingen, door de Amerikanen 'gaffe' genoemd, tijdens een speech die hij gisteren gaf voor mogelijke geldschieters in West Demoines. De website newstatesman.com sprak van 'mogelijk de ergste verspreking tot nu toe' voor de Republikein.

Afgelopen zondag schoot een 40-jarige voormalig militair in de Amerikaanse staat Wisconsin in een sikh-tempel zes mensen dood voordat hij zelf door een agent werd gedood. Sikhs worden in de VS vaak verward met moslims. Sinds de aanslagen op 11 september 2001 is het geweld tegen de groep toegenomen. In Amerika wonen zo'n 500.000 aanhangers van het geloof, dat in India ontstond.

Stilte
Romney zei tijdens de speech dat hij eerder die dag een moment stilte had ingelast in Chicago om de mensen die hun leven verloren bij de 'sheik-tempel' te herdenken. 'Ik merkte dat het een tragedie is om vele, vele redenen waaronder het feit dat de sheik-mensen tot de vreedzaamste en liefhebbendste individuen horen die je je kunt voorstellen', zei Romney tijdens zijn optreden.

Woordvoerder Rick Gorka bagatelliseerde de verspreking nadien in de pers. Gorka zei dat het op het einde van een lange dag gebeurde. 'Hij verwarde gelijk klinkende woorden. Hij refereerde duidelijk aan het drama in Wisconsin. Jullie hebben hem duidelijk daar over horen praten in Chicago vandaag'.

De verspreking maakte evenmin veel indruk op zijn geldschieters. Romney's campagneteam haalde een recordbedrag op van 1,8 miljoen dollar in de staat Iowa, wat het tot de meest succesvolle fondsenwerving ooit in die staat maakte voor de Republikeinen.

Nabestaanden van de slachtoffers rouwen op een bijeenkomst in Oak Creek, Wisconsin. Beeld reuters
Nabestaanden van de slachtoffers rouwen op een bijeenkomst in Oak Creek, Wisconsin.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden