Recensie

Shaun the Sheep is onweerstaanbaar voor alle leeftijden (****)

Op zoek naar een kinderfilm die ook leuk is voor de ouders? Shaun the Sheep movie: een film met grote liefde voor handwerk, in combinatie met typisch Britse humor.

Mark Moorman
Shaun en zijn vrienden op avontuur in de stad Beeld Shaun the Sheep movie
Shaun en zijn vrienden op avontuur in de stadBeeld Shaun the Sheep movie

Het oermodel van Shaun the Sheep dook voor het eerst op in A close shave, een korte Wallace & Gromitanimatiefilm uit 1995, een Oscarwinnaar, net als voorganger The wrong trousers.

Vingerafdrukken
Aardman Animations: met zijn prachtige, klassieke stopmotiontechniek, waarbij de vingerafdrukken van de makers in de klei zijn te herkennen, in combinatie met die typische Britse humor, ging in zee met een aantal grote Amerikaanse studio's.

De charmante kleinschaligheid was niet altijd even goed te exporteren. Chicken run en Wallace & Gromit: the curse of the Wererabbit waren geslaagd, maar Flushed away (computeranimatie) en The pirates! werkten een stuk minder goed.

Absurdisme
Aardman is voor de laatste speelfilm in zee gegaan met het Europese StudioCanal en heeft met Shaun the Sheep movie een film gemaakt die voelt als een terugkeer naar hun uitgangspunten: de grote liefde voor het handwerk in combinatie met dat fijne Britse absurdisme.

Shaun was al de hoofdfiguur van zijn eigen televisieserie, met korte sketches waar geen dialoog in zat, maar veel suggestief geknor, geknars, geblaat en gemompel. De makers hebben Shaun en zijn vrienden een episch avontuur gegeven, modelletje Finding Nemo. Zat van de dagelijkse sleur en besluiten om met de boerderijdieren een dag vrij te nemen.

Zoektocht
Met een krankzinnig plan (handelsmerk van Aardman) brengen ze de boer een dagje in slaap in een caravan, die (een ongeluk zit in vele, vele kleine hoekjes) in de grote stad terechtkomt. De rest van het verhaal, met een paar prachtige liedjes, bestaat uit een zoektocht van de boerderijdieren in de metropool, waar ze worden achtervolgd door een man van het asiel en er tot hun schrik achter komen dat de boer niet alleen zijn geheugen kwijt is, maar ook een celebritykapper is, gebaseerd op zijn ervaringen als schapenscheerder.

Het mooie is: al deze gekkigheid werkt. En probeer er af en toe bij stil te staan dat dit hele universum handgeknutseld is. De brille van Aardman zit in de vele details, die overal in beeld opduiken. Let eens op de schorre haan met megafoon, die de film opent. Hij kraait, de megafoon piept en hij krimpt ineen. Onweerstaanbaar voor alle leeftijden.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hieronder de trailer!

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden