Sharon Dijksma breed inzetbaar en loyaal

Hoewel haar naam de afgelopen dagen niet werd genoemd in het geruchtencircuit, is PvdA-politica Sharon Dijksma een voor de hand liggende kandidaat om de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken te worden. Ondanks haar betrekkelijk jonge leeftijd (ze is 41) heeft ze een enorme ervaring in politiek Den Haag. Bovendien heeft ze aangetoond breed inzetbaar en loyaal te zijn. Dat ze haar partij van haver tot gort kent, is natuurlijk mooi meegenomen.

null Beeld anp
Beeld anp

Dijksma kwam al in 1994 in de Tweede Kamer. Ze was op dat moment het jongste Kamerlid ooit. Eerder was ze al algemeen secretaris en voorzitter van de Jonge Socialisten geweest, de jongerenbeweging in de PvdA.

Als Kamerlid hield Dijksma zich met een veelheid van onderwerpen bezig, variërend van ontwikkelingssamenwerking tot verkeer en van onderwijs tot sociale zekerheid. In 2000 werd ze fractiesecretaris, in 2004 vicefractievoorzitter. In die laatste functie was ze de steun en toeverlaat van toenmalig PvdA-leider Wouter Bos. In 2001 was ze ook nog kandidaat geweest voor het partijvoorzitterschap van de PvdA, maar ze werd verslagen door Ruud Koole.

In 2007 werd Dijksma staatssecretaris van Onderwijs in het vierde kabinet-Balkenende, bestaande uit CDA, PvdA en ChristenUnie. Ze hield zich onder meer bezig met de verbetering van het taal- en rekenonderwijs en met een hervorming van de kinderopvang.

Na de val van Balkenende-IV werd Dijksma weer Kamerlid. Begin dit jaar werd ze tijdelijk vervangen omdat ze zwanger was van haar tweede kind. Kort daarna liet ze weten niet verkiesbaar te zijn voor de Kamerverkiezingen van 12 september. Mogelijk speelde haar teleurstelling dat ze geen burgemeester van Nijmegen was geworden een rol bij haar besluit de politiek de rug toe te keren. Voor die post was ze een serieuze kandidaat, maar uiteindelijk koos de Nijmeegse raad voor de CDA'er Hubert Bruls.

Lang heeft Den Haag het niet zonder Dijksma hoeven te stellen. Al na een paar maanden keert ze terug als opvolger van haar partijgenoot Co Verdaas, die weg moest omdat hij als Gelders gedeputeerde met declaraties gesjoemeld zou hebben.

Dijksma is geboren in Groningen, maar woont al geruime tijd in Enschede. Die stad ligt in dezelfde regio waar minister Henk Kamp van Economische Zaken vandaan komt. Dat lijkt bij de samenwerking met de VVD'er alvast geen nadeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden