Serie

Shant (18) is een goede voetballer, maar voor Ajax te oud

Shant (18) mocht gisteren voetballen bij een clinic van de Ajax Foundation. Hij dribbelt, rent, geeft passes en speelt alsof zijn leven ervan afhangt. En hij valt op.

Hanneloes Pen
Shant (foto) en Hagop doen fanatiek mee met de voetbalclinic georganiseerd door de Ajax Foundation. Vooral Shant doet het goed. Beeld Rink Hof
Shant (foto) en Hagop doen fanatiek mee met de voetbalclinic georganiseerd door de Ajax Foundation. Vooral Shant doet het goed.Beeld Rink Hof

De stem van Danny de Munk schalt over het trainingsveld naast de Arena. De sfeer op het gras is opperbest. Er liggen ballen, pionnetjes, goaltjes en andere sportattributen op het veld klaar.

Tien jeugdtrainers van Ajax staan tegenover honderd vluchtelingen uit Syrië en Eritrea die in Zuidoost verblijven. De Ajaxclinic begint met een warming-up: rennen, butt-kicks (hakken naar de billen), knieheffen. Shant en Hagop spurten naar de overkant van het veld. Na het inlopen neemt iedere trainer een groep van tien mannen mee langs acht trainingsonderdelen.

Shant en Hagop beginnen met hun team met het onderdeel positiespel en schieten over en weer naar elkaar toe. Het valt meteen op: Shant is het meest aan de bal en loopt continu vrij. Daarna volgt het onderdeel smartgoals, een soort estafette door poortjes. Shant neemt de laatste plaats in. Hij blijkt een van de snelste en behendigste spelers te zijn. Als zijn team daardoor wint, maakt een wat oudere man een dansje.

Ajaxjeugdtrainer Robin van Veluw, die het team van Shant en Hagop onder zijn hoede heeft, kijkt naar Shant. 'Die jongen is hartstikke goed. Prima techniek, zowel links als rechts.' Ook bij het onderdeel waarbij de snelheid van een schot wordt gemeten, blijkt Shant het niet slecht te doen. Hij schiet de bal met 77 kilometer per uur het doel in, terwijl Hagop kort daarvoor met zijn schot 58 kilometer per uur haalt.

Bij het onderdeel dribbelen komt een andere trainer kijken. Of Shant het een beetje kan? 'Hij raakt in zijn dribbel bij elke stap de bal. Ook de aanname van de bal doet hij in de richting waar hij naar toe wil. Alleen de schaar kan iets beter uitgevoerd worden,' zegt de trainer.

Geen scouts aanwezig
Directeur Simone Freling van Ajax Foundation waarschuwt meteen dat er niet gescout wordt bij de Life Skills & Clinics die twee keer in de week voor de vluchtelingen uit Zuidoost worden gegeven. Het gaat erom, benadrukt ze, dat de vluchtelingen sportief bezig zijn, aandacht en respect voor elkaar hebben en waarden en normen krijgen bijgebracht. Al is dat laatste niet zo nodig. 'Deze mensen zijn goed opgeleid en geciviliseerd. Ze geven me allemaal een hand en ik kreeg zelfs vier keer een zoen,' zegt Freling.

Aanvankelijk kregen de trainers te horen dat ze een beetje moesten oppassen met het houden van competitieve spelletjes of het tegenover elkaar zetten van groepen. 'Maar de spelers smeekten om een wedstrijd. We hebben dat gedaan en het ging prima. Niks geen vechtpartijen. Ze genieten er zo van. Dat is voor ons trainers ook leuk om te zien,' zegt Van Veluw.

Na twee uur is de clinic ten einde. Om nog in aanmerking te komen voor Ajax, zegt Van Veluw desgevraagd, is de achttienjarige Shant nu te oud. 'Maar hij moet blijven trainen. Hij valt wel op. Misschien kan hij later goed mee in een lagere competitie.'

Nog even een groepsfoto met de trainers op het midden van het veld. De honderd vluchtelingen beginnen spontaan te zingen: A-jáx, A-jáx, A-jáx.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden