Update

SGP wil minder in hulpgelden en zorg snijden

De SGP kan zich vinden in een groot deel van de bezuinigingen die VVD, CDA en PVV hadden bedacht tijdens het Catshuisberaad. Maar de gezondheidszorg en vooral ontwikkelingshulp wil de kleinste christelijke partij meer ontzien. Dat heeft SGP-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf vanavond laten weten in de aanloop naar het Tweede Kamerdebat donderdag.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij Beeld anp
SGP-fractievoorzitter Kees van der StaaijBeeld anp

Als het aan de SGP ligt, hoeven mensen geen eigen bijdrage te betalen voor de medicijnen die zij nodig hebben. In plaats daarvan moet het eigen risico voor iedereen omhoog. Ook mag de korting op het ontwikkelingsbudget van 750 miljoen niet doorgaan, aldus de SGP.

Daarnaast wil de partij minder bezuinigen op het passend onderwijs, de Wet werken naar vermogen, de griffierechten, de eigen bijdrage voor de GGZ en op Defensie.

Geld wil de SGP binnenhalen door te snijden in de subsidies voor kinderopvang, de dubbelverdienersbonus te schrappen en door een hogere belasting op alcohol. De kinderbijslag en het kindgebonden budget moeten ongemoeid blijven en ook moet er 250 miljoen euro extra worden gereserveerd voor mensen met bijzondere bijstand, chronisch zieken en gehandicapten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden