SGP wil bezuiniging op gezinssteun spreiden

De SGP heeft een plan bedacht om de bezuiniging op het kindgebonden budget voor grote gezinnen te verzachten. De oppositiepartij wil dat het extraatje voor het derde of volgende kind in een gezin in stand blijft. Dat zou betaald kunnen worden door deze overheidssteun voor het eerste kind te verlagen met 41 euro.

Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf. © ANP

Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf van de SGP zei vrijdag hierover een amendement in te dienen. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil het kindgebonden budget juist beperken tot de eerste twee kinderen.

In een nota over zijn bezuinigingsplannen wees de minister er deze week op dat gezinnen met twee kinderen het meest voorkomen.

Dijkgraaf vindt het oneerlijk dat de bijdrage voor gezinnen met lage en middeninkomens die bovenop de kinderbijslag komt, bij het eerste kind helemaal niet gekort wordt. Deze bijdrage blijft 1011 euro. Terwijl volgens de SGP'er met een 'zeer beperkte verlaging' van 41 euro nog een extraatje voor het derde of volgende kind gefinancierd zou kunnen worden. Het zou voldoende opbrengen om gezinnen voor het derde kind nog 183 euro te geven en voor de volgende kinderen 106 euro.

Overigens is het extraatje inkomensafhankelijk en wordt vanaf een inkomen van 28.897 euro afgebouwd. In de bezuinigingsplannen van Kamp komt daar vanaf 2013 nog een vermogenstoets bij vanaf 80.000 euro; ofwel bij een gezinsinkomen van 100.000 euro hebben huishoudens geen recht meer op het kindgebonden budget.

Dijkgraaf vindt het wel logisch om gezinnen waar 100.000 euro of meer wordt verdiend uit te sluiten van het extraatje. 'In tijden van bezuinigingen moet je vooral zorgen dat het geld daar terechtkomt waar het nodig is. Gezinnen met lagere inkomens hebben het nu moeilijker, zeker als ze veel kinderen hebben.'

Kamp reageerde vrijdag niet direct afwijzend op het alternatieve voorstel van de SGP, maar hij wacht eerst de ideeën van de hele Tweede Kamer af.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden