SGP-voorzitter: Partij diep geraakt

Kathalijne Buitenweg (L), voorzitter van het Clara Wichmannfonds, samen met advocaten Tom Barkhuysen (2eL) en Kaj van Oven (R) vrijdag bij de Hoge Raad in Den Haag. De Hoge Raad bepaalde dat de SGP vrouwen moet toelaten op de kieslijst. Foto ANP Beeld
Kathalijne Buitenweg (L), voorzitter van het Clara Wichmannfonds, samen met advocaten Tom Barkhuysen (2eL) en Kaj van Oven (R) vrijdag bij de Hoge Raad in Den Haag. De Hoge Raad bepaalde dat de SGP vrouwen moet toelaten op de kieslijst. Foto ANP

DEN HAAG - De SGP is ''diep geraakt'' en teleurgesteld door het vonnis van de Hoge Raad. Dat zei partijvoorzitter Wim Kolijn vrijdagmiddag tijdens een persconferentie in Den Haag. De Hoge Raad bepaalde dat de SGP vrouwen niet anders mag behandelen dan mannen en ze daarom niet mag uitsluiten van passief kiesrecht.

Het partijbestuur zal de uitspraak laten ''bezinken'' en met juristen de precieze argumentatie bestuderen. Kolijn zei dat het arrest zich richt op de Staat, dus dat die in eerste instantie aan zet is. De SGP wacht af wat de Staat doet, aldus de partijvoorzitter.

Volgens Kolijn moet nog bepaald worden of de SGP de zaak voorlegt aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De partij gaat in ieder geval ''opgewekt, met kracht en Gods zegen, hopelijk'' campagne voeren om toch een goed resultaat te bereiken bij de verkiezingen op 9 juni.

''Ons wordt de mogelijkheid onthouden om een eigen vereniging in te richten zoals leden dat op grond van onze lezing van de Bijbel willen. Dat is een inperking van de eigen vrijheid'', zei Kolijn. Hij had na de uitspraak berichten gekregen van veel SGP-vrouwen die ''zeer verontwaardigd'' zijn en zich ''ergeren en zorgen hebben'' over de uitspraak.

Ook fractievoorzitter Bas van der Vlies kreeg naar eigen zeggen reacties van ''opperste verbazing en ergernis. Als je denkt de vrijheid te hebben naar de Bijbel te handelen zoals wij dat voorstaan, dan heeft dit een geweldige impact. Het raakt ons diep.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden