Nieuws

SGP roept Forum op tot samenwerking met Rutte III tegen ‘ruk naar links’

De SGP vreest dat het kabinet-Rutte III door samenwerking in de Eerste Kamer met partijen als GroenLinks en PvdA naar links wordt getrokken. Partijleider Kees van der Staaij roept Forum voor Democratie op ‘een reëel alternatief’ te bieden.

Van der Staaij zei vandaag op het SGP-partijcongres in Nieuwegein dat zijn partij ‘bepaald niet zit te wachten op een links kabinet’. “Wij zien liever een centrumrechts kabinet.”

Daarvoor moet FvD, die bij de Provinciale Verkiezingen in maart in één klap de grootste partij werd, gaan samenwerken.,Ik zou het goed vinden als Forum voor Democratie als nieuwe grote partij in de Eerste Kamer zich net als de SGP constructief opstelt. Ook de Forum-kiezers zullen toch niet bedoeld hebben dat het kabinetsbeleid naar links wordt getrokken…”

Zo denkt Van der Staaij dat ‘de inzet van verschillende partijen’ het kabinetsbeleid kan bijsturen. Als voorbeeld noemde hij het leenstelsel. De SGP-leider roept het kabinet op om studenten uit gezinnen met een middeninkomen een studiebeurs te bieden, een ‘echte tegemoetkoming in de studiekosten’. Deze week keerde mede-bedenker GroenLinks zich tegen het huidige leenstelsel. Ook initiatiefnemer PvdA is er nu kritisch op. Forum wil dat de basisbeurs terugkeert.

Aantrekkingskracht

De partij van Thierry Baudet heeft een aantrekkingskracht op sommige SGP’ers. Er was al een SGP-wethouder die overstapte naar FvD. De SGP-voorman presenteerde zijn partij dan ook als een Forum voor Democratie-light: kritisch op klimaatbeleid, maar geen klimaatontkenner en kritisch op de Europese Unie, maar geen voorstander van een nexit.

Zo noemde Van der Staaij de Klimaatwet ‘een overmoedig project’. Wel zei hij dat het schoner en zuiniger moet. Daarvoor kijkt de SGP’er vooral naar besparing. “De energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken.’’

De Europese Unie vergeleek hij met de Bijbelse toren van Babel. “Die leidde tot een enorme spraakverwarring. Zo moet het dus niet.’’ Maar Van der Staaij wil alle Europese samenwerking ‘niet onbesuisd slopen’. “Ook dát is illusiepolitiek, en gevaarlijk bovendien.’’ Hij pleit voor balans: wel samenwerking, geen ‘Europese overmoed’.

Hij riep zijn ‘vrienden en vriendinnen’ op om komende donderdag op ChristenUnie/SGP (de twee christelijke partijen vormen samen één lijst) te stemmen voor het Europees parlement. “Anders geef je meer ruimte en invloed aan D66 en GroenLinks die streven naar een Verenigde Staten van Europa.’’

Tegen de stroom in

Van der Staaij stelde dat zijn partij vaak ‘tegen de stroom in’ en ‘tegen de tijdsgeest in’ gaat, bijvoorbeeld met standpunten tegen euthanasie, abortus en het homohuwelijk. Dat is echter niet vruchteloos, zei hij. “Als je nu kijkt wat er bijvoorbeeld in Amerika gebeurt op het gebied van abortus, dan zie je dat het een fabeltje is dat de ontwikkelingen alleen de verkeerde kant kunnen opgaan.”

Van der Staaij verwees daarbij naar de Verenigde Staten, waar een aantal staten de afgelopen weken zeer strenge abortuswetgeving aannamen, die een abortus alleen toestaan in de eerste zes weken van de zwangerschap. Daardoor wordt het voor een ongewenst zwangere vrouw bijna onmogelijk om de zwangerschap af te breken, omdat veel vrouwen dan nog niet eens weten dat ze zwanger zijn.

Over migratie sprak Van der Staaij ook kritisch. Hij stelde dat een vluchteling nooit ‘tevergeefs mag aankloppen’, maar hekelde de ‘een multiculturele droom’. “Dat mensen uit allerlei windstreken samen een kleurrijk mozaïek vormen, zonder problemen. Alsof met een paar lesjes integratie en burgerschap het allemaal wel goed komt.’’

Hij wil stoppen met pardonregelingen, die politiek goedbedoeld zijn, maar volgens hem vooral kwaad aanrichten. “Het is ongeloofwaardig en ondermijnt het beleid.’’

‘Laat links één front vormen tegen rechts’

Jesse Klaver roept in een interview met Het Parool zijn ‘linkse broeders en zusters’ juist op om samen een front te vormen tegen rechts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden