SGP maakt zoektocht naar miljarden nog ingewikkelder

De SGP maakt de zoektocht naar miljarden euro's extra bezuinigingen voor het kabinet nog wat ingewikkelder. SGP-leider Kees van der Staaij vindt dat er niet nog meer moet worden bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking. Dat is nou juist een eerste vereiste van PVV-leider Geert Wilders.

Michiel van der Geest
Kees van der Staaij © ANP Beeld
Kees van der Staaij © ANP

Nadat het CPB begin maart de economische vooruitzichten voor de komende jaren bekend heeft gemaakt, moeten de partners uit de gedoogcoalitie VVD, CDA en PVV op zoek naar mogelijk 10 miljard aan extra bezuinigingen en hervormingen. De onderhandelingen daarover beloven een gecompliceerd steekspel te worden, waarover nu al irritatie en frustratie borrelt bij CDA en PVV. In de Tweede Kamer hebben de drie partijen een nipte meerderheid, maar in de Eerste Kamer zijn de partijen voor een meerderheid afhankelijk van de SGP, de tweede gedoogpartner.

Pikant
Alle extra maatregelen zullen door ook de Eerste Kamer moeten worden goedgekeurd. Daarom zijn de opmerkingen van Van der Staaij ook zo pikant. Tegenover de camera's van de NOS zei hij: 'De SGP is ervoor om niet verder te bezuinigen op OS. Er is al heel veel bezuinigd, namelijk honderden miljoenen.' Bovendien, zo zegt Van der Staaij gaat er al heel veel minder naar ontwikkelingssamenwerking, doordat is afgesproken dat 0,7 procent van het Bruto Nationaal Product naar de hulp voor armste landen gaat. Op het moment dat het BNP daalt, daalt dus ook het budget. 'Daarom zeggen we: het is al genoeg', aldus Van der Staaij.

Hervormingen
PVV-leider Geert Wilders lijkt niet onder de indruk van de opstelling van Van der Staaij. Hij blijft erbij: als er niet wordt bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking, hoeft er over andere hervormingen niet eens gesproken te worden. Die zijn dan sowieso van tafel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden