SGP en CU hameren op vrije keus zorg

Patiënten moeten zelf een zorgverlener kunnen blijven kiezen, vinden de SGP en de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Ze hebben daarom woensdag een amendement op de Zorgverzekeringswet ingediend.

Kees van der Staaij van de SGP (links), Arie Slob van de CU (midden) en D66-leider Alexander Pechtold (rechts) na afloop van de toelichting over het woonakkoord Beeld anp
Kees van der Staaij van de SGP (links), Arie Slob van de CU (midden) en D66-leider Alexander Pechtold (rechts) na afloop van de toelichting over het woonakkoordBeeld anp

Van de SGP en de CU mag de door de zorgverzekeraar te bepalen vergoeding straks 'niet dermate gering zijn dat deze voor de verzekerde een feitelijke hinderpaal op zou leveren om af te wijken van de door de zorgverzekeraar gecontracteerde of in dienst zijnde zorgaanbieder'.

In 2012 stelde minister Edith Schippers (Volkgezondheid) voor om artikel 13 uit de Zorgverzekeringswet te verwijderen. Verzekeraars moeten nu nog driekwart van de kosten vergoeden die zijn gemaakt bij een niet-aangesloten dienstverlener, maar dat hoeft dan straks niet meer.

De twee christelijke fracties willen voorkomen dat verzekeraars straks niet of nauwelijks meer zorg vergoeden die is verleend door een aanbieder met wie ze geen afspraken hebben. SGP-Kamerlid Kees van der Staaij: 'Het is niet acceptabel dat patiënten geen zorg meer kunnen ontvangen van een zorgverlener met wie hij of zij al jarenlang een langdurige behandel- en vertrouwensrelatie heeft opgebouwd.' Arie Slob (CU) vindt 'het belangrijk dat een patiënt niet alleen kan kiezen voor een zorgverzekering, maar ook voor een zorgverlener.' Keuzevrijheid is ook een belangrijke prikkel voor zorgaanbieders om goede zorg te leveren, weten beide partijen verder.

De Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (NVVP) sloeg vorige week ook al alarm. 'Als het restitutietarief mag worden teruggebracht naar 0 procent, wordt er een hinderpaal opgeworpen om zorg af te nemen bij deze betreffende aanbieder', aldus de NVVP. De vereniging is bang dat vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten, die geen afspraken met zorgverzekeraars hebben, daardoor hun praktijkdeuren moeten sluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden