SGP bereid tot inzet F16's tegen IS in Irak

Nederland moet bereid zijn ook militair - bijvoorbeeld met F16's - bij te dragen aan het stoppen van de opmars van de radicale milities van de Islamitische Staat (IS), voorheen ISIS, in het noorden van Irak. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop zei dat vandaag in het Radio 1-programma Stand.nl.

Redactie
SGP-Kamerlid Roelof Bisschop Beeld ANP
SGP-Kamerlid Roelof BisschopBeeld ANP

Volgens Bisschop kan de opmars van IS alleen met militair ingrijpen tot staan worden gebracht. Dan zou het laf zijn als Nederland niet actief mee zou willen doen, zei hij. 'De bereidheid moet je ten principale uitspreken.'

Wat hem betreft gaat Nederland hiervoor ook in Europa pleiten. Het kabinet is te afwachtend, vindt Bisschop. 'We moeten alles op alles zetten om samen met de VS te komen tot een militaire aanpak die ertoe leidt dat de opmars van ISIS tot staan wordt gebracht.'

Te terughoudend
SGP, CDA en de ChristenUnie vinden dat het kabinet veel te terughoudend en te afwachtend opereert tijdens de opmars van IS en de moord op religieuze minderheden als de yezidi's in het noorden van Irak. Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie is nog niet zover als de SGP op het punt van de inzet van Nederland bij luchtaanvallen.

Militaire steun is volgens hem 'op dit moment niet nodig, maar het zou misschien in de toekomst aan de orde kunnen komen', zei hij in De Nieuws BV van BNN en Vara op Radio 1. Dat zou al wel heel snel kunnen zijn, voegde hij eraan toe.

De fractievoorzitter van de ChristenUnie, Arie Slob. Beeld ANP
De fractievoorzitter van de ChristenUnie, Arie Slob.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden