Servische 'Karate Bob' vecht dreigende uitzetting aan

Slobodan Mitric, bekend als Karate Bob, probeert woensdag bij de rechter te voorkomen dat hij wordt uitgezet naar zijn vaderland Servië. Mitric is tot ongewenst vreemdeling verklaard en Nederland wil hem daarom uitzetten. De zaak dient woensdag bij de voorzieningenrechter in Den Haag.

Slobodan 'Karate Bob' Mitric (rechts) wordt in 1985 door de politie geëscorteerd naar de presentatie van zijn boek 'Nederlandse maffia'. Beeld anp
Slobodan 'Karate Bob' Mitric (rechts) wordt in 1985 door de politie geëscorteerd naar de presentatie van zijn boek 'Nederlandse maffia'.Beeld anp

De 65-jarige Mitric verblijft al circa 40 jaar in Nederland. Hij doodde in 1973 drie Serviërs die hem wilden liquideren. Hij kreeg daarvoor een celstraf van 13 jaar.

In 1986 bepaalde een rechter dat Nederland de voormalig geheim agent Mitric niet naar het toenmalig Joegoslavië mocht uitzetten, omdat hij daar vermoord zou kunnen worden. Nederland verklaarde hem wel tot ongewenst vreemdeling.

In 2006 werd vastgesteld dat Mitric Nederland alsnog moest verlaten. Een rechter bepaalde in 2010 in een kort geding dat hij pas kon worden uitgezet nadat was uitgezocht of er gevaar voor hem dreigde. Begin januari 2012 deelde toenmalig minister Gerd Leers (Asiel) Mitric mee dat Mitric nauwelijks risico's loopt in Servië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden