Serviër Nebojsa I. plande bomaanslag op garagehouder

De 47-jarige Serviër Nebojsa I. was volgens justitie van plan om in 2004 met een zware autobom een aanslag te plegen op een Turks-Rotterdamse crimineel. Het plan kwam in beeld als 'bijvangst' in een onderzoek naar Willem Holleeder.

Maarten van Dun
De beraamde aanslag kwam beeld als 'bijvangst' in een onderzoek naar Willem Holleeder Beeld ANP
De beraamde aanslag kwam beeld als 'bijvangst' in een onderzoek naar Willem HolleederBeeld ANP

Het rechercheteam dat in november 2004 een groep Joegoslaven in ­Amsterdam afluisterde, had er geen goed gevoel over. Over de telefoon was te horen hoe de Serviërs, waarvan er ­zeker één veteraan is van speciale een­heden van de Servische strijdkrachten, spraken over een apparaat 'met draadjes, waarvan de zwarte op de min moet en de rode op de plus', zo vingen de rechercheurs op.

De groep Joegoslaven, zo bleek donderdag tijdens een eerste zitting in de zaak tegen Nebojsa I., kwam bij de ­recherche in beeld tijdens het Kolbak-onderzoek, het destijds lopende ­onderzoek naar afpersingen door Willem Holleeder.

Bijvangst
De Servische groep was zoals dat heet 'bijvangst', maar al snel begonnen de rechercheurs te vermoeden dat in de ­afgeluisterde ­gesprekken over een ­explosief werd gesproken. Een observatieteam hield de Serviërs voort­durend in de gaten bij huizen in ­Buitenveldert en ­Amstelveen.

De zaak komt in een stroomversnelling als de Serviërs opgewonden met elkaar bellen: het ontstekingsmechanisme waarmee een bom tot ontploffing wordt gebracht, is per ongeluk ­afgegaan in de woning in Buitenveldert.

De springstof is niet geëxplodeerd, tot grote hilariteit van de ­Serviërs, die onderling grappen dat de verzekering moet opdraaien voor de schroeiplek in het tapijt. De politie stormt de huizen binnen en vindt een kilo van de springstof pentriet, plattegronden en een foto van de Rotterdamse garagehouder en crimineel T.K. (dan 28). Justitie denkt dat hij het doelwit van de verijdelde bomaanslag moet zijn geweest.

Turkse criminelen
In de visie van justitie zijn de ­Serviërs ingehuurd door Turkse ­criminelen om de moordaanslag te plegen. De Turkse Nedim Imac, heroïnehandelaar en voorzitter van de Amsterdamse voetbalclub Turkiyemspor, wordt destijds door justitie gehoord over een mogelijke rol als ­opdrachtgever. Hij zegt van niets te weten. Imac wordt in 2007 zelf ­geliquideerd.

De Serviërs en een Turkse tussenpersoon worden in 2006 tot forse ­gevangenisstraffen veroordeeld. ­Nebojsa I., die tijdens de ongewenste ontploffing op de wc zit, ontspringt de dans doordat hij kort voor de politie-inval is vertrokken. Pas afgelopen september is I. opgepakt in ­Hongarije. Sindsdien zit hij vast.

Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers heeft sindsdien I.'s Servische vrienden van weleer bereid gevonden te verklaren dat zijn cliënt niets met de springstof te maken had. Volgens Kuijpers wuift officier van justitie Koos Plooij met verklaringen die hij eerder als 'leugenachtig' bestempelde. Plooij is een andere mening toegedaan: "Meneer I. komt dik in het ­dossier naar voren, zijn rol is evident." I. blijft voorlopig vastzitten tot de volgende zitting in zijn zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden