Serviër Erol M. kreeg na vrijspraak 48.000 euro

De Serviër Erol 'Erco' M., die 30 juli 1998 voor het Okura Hotel in De Pijp de beruchte Montenegrijn Milos 'Bato' M. zou hebben neergeschoten in diens auto, heeft na zijn vrijspraak na een jarenlange procedure 48.000 euro schadevergoeding gehad.

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

Het gerechtshof is het met Erol M. en zijn advocaat Gabriël Meijers eens dat het vermoede lid van 'de Joegomaffia' onterecht heeft vastgezeten. De rechtbank veroordeelde M. na een eis van negen jaar celstraf nog tot zes jaar, maar het gerechtshof sprak hem vrij. De Hoge Raad hield die uitspraak in stand.

Het gerechtshof oordeelde deze week dat M. de verdenking van het schieten niet aan zichzelf te wijten had, doordat hij bijvoorbeeld geen openheid van zaken gaf, en kende de betrekkelijk hoge schadevergoeding toe.

In een aparte procedure gaan M. en raadsman Meijers proberen ook schadevergoeding te krijgen omdat M.'s bedrijf ter ziele ging. Hij was binnenhuisarchitect. Overigens gaat justitie er van uit dat 'de Joegomaffia' rond Milos M. de broer van Erol M. op de Balkan in zijn been heeft laten schieten in een wraakactie na de mislukte liquidatiepoging.

Het Openbaar Ministerie probeerde de afgelopen jaren in een reeks processen alsnog de leden van 'de Joegomaffia' alsnog te laten straffen voor het vele vuurwapengeweld in de jaren negentig in Amsterdam, maar die excercitie had matig succes.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden