Serveerster mag 'fooi' van 12.000 dollar niet houden

Hoewel fooien in de VS over het algemeen hoger liggen dan bij ons, is het bedrag dat Stacy Knutson kreeg toegestopt in een restaurant in Minnesota, op z'n minst opmerkelijk te noemen. De serveerster mocht een zak van een klant waar 12.000 dollar (ruim 9.000 euro) in zat, houden. Maar de politie denkt daar anders over.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Het was een vreemde scène in het Fryn's Pan restaurant in Minnesota. Toen een vrouwelijke klant vertrok, leek ze een 'meeneemzak' van een ander restaurant te vergeten. Stacy Knutson liep haar meteen achterna om de zak terug te geven. 'Nee hoor, het is in orde, hou de zak maar', zei de dame volgende de serveerster.

Eerlijk
Stacy ging terug naar de keuken, opende de zak daar en merkte tot haar grote verbazing dat die was volgestouwd met bankbiljetten van 100, 50, 20 en 10 dollar, netjes samengebonden met rubberen bandjes. In totaal ging het om 12.000 dollar. De vrouw was zo eerlijk om de politie te bellen en het geld in te leveren.

90 dagen
Stacy wachtte de wettelijke periode van 90 dagen af. Gedurende die periode kan iemand het geld claimen. Daarna ging ze weer naar het politiebureau. Daar kreeg ze te horen dat ze geen recht had op het geld. Het rook namelijk naar marihuana en werd bewaard voor een drugsonderzoek.

De serveerster kon het niet geloven en nam een advocaat in de arm om het geld toch op te eisen. De wet stelt immers dat de eerlijke vinder recht heeft op gevonden geld of goederen als de vorige eigenaar na 90 dagen niet komt opdagen. Maar omdat het geld nu officieel als drugsgeld wordt beschouwd, is het in handen van de onderzoeksrechter. Alleen een rechtbank kan het geld nog toewijzen aan de serveerster.

Speurhond
Agent Jacobsen vertelt zijn kant van het verhaal. 'Toen we het geld binnenkregen, heeft een speurhond meteen een drugsgeur geroken. Daarom hebben wij het geld moeten overdragen. Maar de vrouw kan het geld nog wel claimen via een rechter. Een politiekantoor kan daarover niet beslissen.'

Advocaat
Advocaat Craig Richie steunt de claim van de serveerster: 'Nu wordt ze gestraft voor haar eerlijkheid om het geld naar de politie te brengen. Hoewel ze een moeder van vijf kinderen is, in de financiële problemen zit en het geld dus goed kon gebruiken, wilde ze absoluut niks illegaals doen. Volgens haar wist de vrouwelijke klant dat Stacy financiële problemen had en gaf ze haar daarom het geld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden