Lezersbrief

‘Serie over de Akbarstraat droeg niets bij aan de oplossing’

‘Bos en Lommer’ werd door de serie over de Akbarstraat van Felix Rottenberg prooi van Pim Fortuyn en Paul Scheffer cum suis, schrijft Martin Werkman, oud-voorzitter stadsdeel Bos en Lommer in deze ingezonden brief.

Beeld uit Terug naar de Akbarstraat.Beeld scenebeeld

Twintig jaar nadat Felix Rottenberg zijn ‘spraakmakende’ drieluik heeft gemaakt over de Akbarstraat in Bos en Lommer, is hij terug. Ik ga er niet naar kijken.

In 1999 dook Rottenberg op in een winkelpand op de hoek van de Akbarstraat. Bij stadsdeel Bos en Lommer waren we best een beetje trots. Rottenberg en de VPRO gingen aandacht besteden aan problemen én oplossingen in Amsterdam-West. De gemeente had de stadsdelen buiten het centrum dertig jaar verwaarloosd. Vanaf 1990 ruimden Bos en Lommer en an­dere stadsdelen de rotzooi op, vernieuwden en investeerden. Daarbij kon niet alles tegelijk.

We gidsten Rottenberg en het filmteam, lieten zien wat er op de rol stond, wat we gedaan hadden in tien jaar tijd, toonden de contacten met bewoners en instellingen, gingen op bezoek. Er was een plan en een volgorde. Dat legden we uit. En Rottenberg had daar waardering voor.

Na anderhalf jaar verdween hij en begon het grote wachten. Bij een ­preview werd ik me bewust dat be­woners, stadsdeel en ambtenaren genaaid waren. Elke documentairemaker heeft zijn eigen visie op de werkelijkheid. Maar deze week wel erg af van wat we hadden gefilmd, besproken en gezien. Tegelijk werd in de VPRO-gids en andere media een complete hetze neergezet. Strekking: lokale sukkels waren het oog op de werkelijkheid verloren.

De drie afleveringen van De Akbarstraat gooiden wel een steen in een vijver, maar droegen niets bij aan de oplossing, waar het stadsdeel op dat moment in samenspraak met bewoners, ondernemers, woningbouw­verenigingen, welzijnszorg en moskeeën al een paar jaar aan werkte.

Zo werd ‘Bos en Lommer’ prooi van Pim Fortuyn en Paul Scheffer cum suis. Ik voelde me toen en nu nog steeds beroerd daarover.

Martin Werkman, oud-voorzitter stadsdeel Bos en Lommer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden