Seref Ç. alsnog vervolgd voor dubbele moord in Slotermeer

Justitie verdenkt de 51-jarige Seref Ç. van het doodsteken van een echtpaar in Slotermeer, in november 2013. Aanleiding voor de dubbele moord zou een mislukte drugsdeal zijn.

Maarten van Dun
Aanleiding voor de dubbele moord zou een mislukte drugsdeal zijn. Beeld anp
Aanleiding voor de dubbele moord zou een mislukte drugsdeal zijn.Beeld anp

Buren zagen op 6 november 2013 hoe een man Fatma Dikayak (52) doodstak met zeventien messteken, voor de deur van haar huis in de Israël Queridostraat in Slotermeer. Kort daarvoor had geschreeuw geklonken in de woning die zij deelde met haar vriend, de 63-jarige Sait Oyunlu. Die lag zwaargewond in huis, ook neergestoken. Beiden stierven ter plekke.

Justitie meent dat de Turks-Amsterdamse crimineel Seref Ç. het paar doodde en brengt hem daarvoor vrijdag, bijna vier jaar later, voor de rechter. Het proces zal zeker vier dagen duren.

Heroïnehandelaar
De doodgestoken Sait Oyunlu stond bekend als een heroïnehandelaar, die grote partijen drugs uit Turkije en Azië importeerde, om in Amsterdam door te verkopen aan tussenhandelaren.

Volgens justitie ging aan de dodelijke steekpartij een mislukte drugsdeal met Seref Ç. vooraf, waarbij een van de partijen de ander probeerde op te lichten of te beroven.

In de kamer van de woning van Oyunlu stond een met aarde bevuilde sporttas, met daarin een tweede tas gevuld met stenen, mogelijk om het gewicht van drugs of geld na te bootsen. Die tas was kennelijk opgegraven uit de tuin: daar stuitte de politie op een gegraven gat. In het huis werden verschillende dna-sporen van Seref Ç. gevonden, ook op de buitenkant van de sporttas en op een glas in de keuken.

Ç. en Oyunlu kenden elkaar goed. Ç. erkent dat hij die avond in het huis was om een partij heroïne te kopen, maar zegt dat niets vreemds is voorgevallen. De werkelijke dader moet na hem in huis zijn geweest volgens Ç., die zegt geen motief te hebben gehad om zijn drugsleverancier te vermoorden. Twee ooggetuigen herkenden Ç. niet als de man die zij ten tijde van de moorden hadden gezien.

Mes
In struiken vlakbij het huis werd een mes gevonden met daarop dna van Oyunlu en Ç. Die zegt dat hij het mes samen met Oyunlu gebruikte om heroïne te testen.

Al in april 2014 was Seref Ç. aangehouden voor de dubbele moord, maar hij werd vrijgelaten. Nu wordt hij alsnog vervolgd, onder meer op basis van nieuwe dna-sporen die zijn gevonden.

Ç.'s advocaat Mariëlle van Essen betwist dat nieuwe bewijs: zij meent dat veel is misgegaan. Het gaat om celmateriaal van de slachtoffers dat werd gevonden op het horloge van Seref Ç. Dat horloge werd de afgelopen jaren meerdere keren onderzocht door justitie, met verschillende uitkomsten. Inmiddels is het horloge verdwenen: het werd enige tijd teruggegeven aan Ç., die het zegt te zijn verloren. Van Essen: "Het OM verricht al jarenlang dusdanig eenzijdig onderzoek dat zij de mogelijke echte dader laat lopen."

Het is de tweede grote rechtszaak voor Seref Ç. in korte tijd. Hij werd in december vorig jaar vrijgesproken van betrokkenheid bij de liquidatie van de Turkse garagehouder Mahmut Karaman, die in 2014 in Valkenswaard werd doodgeschoten. Wel werd hij veroordeeld voor het in brand steken van de vluchtauto die bij de liquidatie was gebruikt. Het OM had 22 jaar cel geëist en is in hoger beroep.

Eerder werd Ç. al vervolgd voor witwassen, handel in drugs, heling en bezit van vals geld. Ook zou hij zijn echtgenote hebben mishandeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden