SER: meer armslag voor grote steden

DEN HAAG - Het rijk moet zich niet met de grote steden bemoeien. Dan kan een hoop bureaucratie worden voorkomen. Dat is een dringend advies van de Sociaal-Economische Raad aan het kabinet.Het huidige grotestedenbeleid van het rijk (GSB) kent een ouderwetse, inefficiënte subsidiestroom waarvan misbruik wordt gemaakt. Het leidt tot bemoeizucht en regeldrift van verschillende ministeries. Ook de gemeenten hebben er last van: de subsidieregels dwingen tot aanvraagbureaucratie.

Dit zei SER-lid Hans Kamps bij de vaststelling van het advies van de Sociaal-Economische Raad aan het kabinet over het steun- en subsidiebeleid van de landelijke overheid, voor problemen in de 31 grote en grotere steden in Nederland.

De SER schaarde zich unaniem achter het advies dat het rijk terughoudend moet zijn jegens grote steden. ''De steden kunnen hun eigen problemen heel goed zelf signaleren. Daar is geen Haags advies voor nodig. Geef steden de ruimte en het geld dat erbij hoort,'' aldus Kamps, in het dagelijks leven ondernemer en voorzitter van de bond van uitzendbureaus ABU.

De SER adviseert het huidige kabinet dringend om met gemeenten slechts enkele algemene afspraken te maken over samenwerking met woningverhuurders, scholen en ondernemers. De controle op besteding van geld kan worden overgelaten aan de gemeenteraden.

De discussie in de SER ging officieel over de 'Lissabon-agenda', het streven van de Europese Unie om de economie van de aangesloten landen kennisrijker, innovatiever en internationaal slagvaardiger te maken. Het vorige kabinet had advies gevraagd hoe dit doel in de grote steden bereikt zou kunnen worden, gezien hun probleemwijken, schooluitval en criminaliteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden