Update

'Sepp Blatter gaat voor vijfde termijn als FIFA-baas'

Sepp Blatter kan er maar geen genoeg van krijgen. De 78-jarige Zwitser heeft aangekondigd dat hij zich in 2015 opnieuw verkiesbaar gaat stellen voor het voorzitterschap van de FIFA. Dat meldt de BBC. Blatter is momenteel bezig met zijn vierde termijn als preses.

Sepp Blatter. Beeld EPA
Sepp Blatter.Beeld EPA

Blatter nam donderdag samen met Ottmar Hitzfeld, de bondscoach van Zwitserland, deel aan een discussieavond over het komende WK. Daar verbaasde hij het toegestroomde publiek met de mededeling over zijn poging om weer FIFA-baas te worden. 'Ik ga ervoor, omdat mijn taak er nog niet op zit. Mijn ambtstermijn zit er bijna op, maar mijn missie is nog niet afgerond', stelde Blatter.

De Zwitserse bestuurder werd in 2011 voor de vierde keer gekozen als voorzitter. Mohamed bin Hammam uit Qatar, destijds de enige tegenkandidaat, trok zich toen terug nadat hij werd beschuldigd van corruptie. Blatter wordt zelf ook fel bekritiseerd, onder meer vanwege de toewijzingen van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). Blatter is sinds 1998 voorzitter.

De volgende verkiezingen zijn in juni 2015 op een congres van de FIFA in Zürich. Blatter krijgt daar in ieder geval tegenstand van een van zijn oude adviseurs. Jérôme Champagne gaf in januari van dit jaar aan zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap. De 55-jarige Fransman was in 2002 campagneleider van Blatter bij diens eerste herverkiezing.

Champagne bleef na de herverkiezing van Blatter in 2002 in functie bij de FIFA, maar vertrok in 2010 bij de bond. De Fransman kreeg ruzie met enkele leden van het uitvoerend comité, onder wie Bin Hammam, wat voor Champagne de reden was om op te stappen. 'Ik wil de FIFA moderniseren en democratischer maken', stelde de Fransman in januari van dit jaar. Ook de vermeende corruptie is Champagne een doorn in het oog. 'We kunnen zo niet verder in het voetbal.'

Bij zijn herverkiezing in 2011 gaf Blatter aan dat het zijn laatste periode aan het hoofd van de wereldvoetbalbond zou worden. Daar kwam hij in februari echter voorzichtig op terug: 'Als de leden me vragen om me weer kandidaat te stellen, dan zal ik dat niet weigeren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden