Separatist daagt Oekraïense president uit voor duel

De leider van de separatisten in de Oost-Oekraïense regio Loehansk, Igor Plotnitski, heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko voor een duel uitgedaagd. Premier Arseni Jatsenjoek liet eerder vandaag weten dat de regering in Kiev niet eens wil onderhandelen met pro-Russische rebellen.

Redactie
De leider van de separatisten in de Oost-Oekraïense regio Loehansk, Igor Plotnitski, heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko voor een duel uitgedaagd. Plotnitski wil daarmee een einde maken aan de oorlog tussen Oekraïne en de pro-Russische opstandelingen, schrijft het Russische persbureau Itar-Tass. Beeld epa
De leider van de separatisten in de Oost-Oekraïense regio Loehansk, Igor Plotnitski, heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko voor een duel uitgedaagd. Plotnitski wil daarmee een einde maken aan de oorlog tussen Oekraïne en de pro-Russische opstandelingen, schrijft het Russische persbureau Itar-Tass.Beeld epa

Plotnitski wil met een duel een einde maken aan de oorlog tussen Oekraïne en de pro-Russische opstandelingen, schrijft het Russische persbureau Itar-Tass vandaag. 'Laten we het voorbeeld volgen van de oude Slavische leiders en de Kazachse leiders', stelt Plotnitski voor. 'De winnaar van het duel mag de tegenpartij de voorwaarden voor het beëindigen van het conflict opleggen.'

Wat Plotnitski betreft, bepaalt Porosjenko waar het duel zal plaatsvinden en hij mag het wapen kiezen. Verder mogen beide partijen tien secondanten meenemen. Ook lijkt het Plotnitski een goed idee als het duel live op de televisie wordt uitgezonden. Plotnikski wil tien mediavertegenwoordigers uitnodigen, omdat daardoor de kans op een eerlijk verloop van het gevecht volgens hem groter wordt.

De Oekraïense president Petro Porosjenko. Beeld epa
De Oekraïense president Petro Porosjenko.Beeld epa

Houd op met 'spelletjes spelen'

De uitdaging valt samen met een uitspraak van de Oekraïense premier, die rechtstreekse onderhandelingen tussen de regering in Kiev en de pro-Russische rebellen zegt uit te sluiten. Jatsenjoek zei vandaag in een overheidsbijeenkomst dat hij geen heil ziet in onderhandelingen met 'Russische terroristen' om uit het zes maanden durende conflict in Oost-Oekraïne te komen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov benadrukte vandaag juist dat de autoriteiten van de zelfbenoemde republieken van Donetsk en Loehansk in ieder geval bij onderhandelingen moeten worden betrokken.

Premier Jatsenjoek zei dat Rusland moet stoppen met het 'spelen van spelletjes' en zich moet houden aan de vredesovereenkomst die in september werd gesloten in de Wit-Russiche hoofdstad Minsk. Vertegenwoordigers van Oekraïne, de pro-Russische rebellen, Rusland en de OVSE tekenden daar begin september een wapenstilstand.

Het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne staat sinds de ingang onder druk. Vorige week nog waarschuwde ondersecretaris-generaal Jens Anders Toyberg-Frandzen van de VN dat het bestand in 'acuut gevaar' is. Deze week eisten hevige gevechten in het oosten van het land weer tientallen levens.

De slachtoffers vielen vooral in gevechten rond het vliegveld van Donetsk. Zowel rebellen als militairen van het regeringsleger sneuvelden, zei de nationale veiligheidsraad in Kiev maandag. Begin van de maand voerde Kiev de druk op de pro-Russische separatisten in Donetsk en Loehansk op door de geldkraan dicht te draaien.

Rusland vs. de Verenigde Staten

Het conflict in Oekraïne heeft ook de relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland doen bekoelen. Poetin kondigde vandaag aan daar onder voorwaarden iets aan te willen doen. 'We zijn klaar voor praktische samenwerking met de Verenigde Staten, mits ieders belangen en non-interventie in binnenlandse aangelegenheden worden gerespecteerd', dat zei Poetin in aanwezigheid van de Amerikaanse ambassadeur in Moskou, John Tefft.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden