Festival

Sensation The Legacy was legendarisch

Ook dit seizoen bezoekt Het Parool elk weekend een festival en maakt een verslag aan de hand van vier criteria: de mensen, het eten en drinken, de muziek en de aankleding. Deze week: Sensation. Het begon in 2000 als eenmalig dancefeest in het Ajaxstadion, inmiddels is het feest er in meer dan 32 landen.

Josien Wolthuizen

Mensen
Het publiek in de Arena tikt vanavond de gemiddelde leeftijd van veertig aan, met uitschieters naar boven en naar beneden. Het zou ons niets verbazen als veel Sensation-bezoekers er vijftien jaar geleden bij de eerste editie ook al bij waren. Er zijn veel stelletjes, maar ook grote vriendengroepen. Lekker even een avondje de dagelijkse sores van je afdansen. Kinderen bij opa en oma, papa en mama een avondje los.

Getuige het enorme aantal touringcars zijn mensen van heinde en verre naar de Arena gekomen voor deze jubileumeditie van Sensation. Een echt Amsterdams feestje is het allerminst.

De dresscode is al jaren hetzelfde: wit. Maar saai oogt het nooit. Verentooien, cowboyhoeden, boa's en glimmende laarzen - feestwinkels hebben de afgelopen dagen duidelijk goede zaken gedaan. Het is af en toe een tikkeltje ordinair, maar wel gezellig ordinair. De sfeer is relaxed en iedereen is vrolijk.

Aankleding
Zelfs als je niet van de muziek houdt, zou je voor de show en het decor een keer naar Sensation moeten gaan. De Arena is omgetoverd tot een imposante danstempel. Deze jubileumeditie moet volgens de organisatie een 'trip down memory lane' worden: alle hoogtepunten uit de afgelopen vijftien edities komen vanavond voor één keer terug. Een poging het in woorden te omschrijven zou het geheel eigenlijk tekortdoen.

Aan alles zie je dat er maanden aan de show is gewerkt; alles klopt tot in de kleinste details. De enorme lichtbal, de lichtshows met waterfonteinen, het vuurwerk, de lichtgevende ballen die uit het plafond komen, de danseressen - soms weet je niet waar je moet kijken, zóveel gebeurt er. Het is absoluut geen straf om af en toe op de tribune te gaan zitten en het spektakel te aanschouwen.

Het geduld van de Sensation-bezoeker wordt soms wel op de proef gesteld. De rijen bij de ingang zijn enorm lang en bij de wc's (vooral bij de vrouwen) loopt de wachttijd soms op tot een half uur. Daar zit je niet op te wachten als je 90 euro voor een kaartje hebt neergelegd.

Muziek
Wat opvalt aan de line-up, is dat de écht grote namen uit de Nederlandse dancewereld ontbreken. Hier geen Hardwell, Tiësto of Armin van Buuren, maar de bij het grote publiek iets onbekendere Bakermat, Oliver Heldens, Mr. White, Fedde Le Grand, Laidback Luke en Sander van Doorn. Absoluut geen slechte namen, maar op zo'n groot Nederlands dancefeest als Sensation zou je toch minstens één van de echte toppers verwachten. Volgens ID&T-oprichter Duncan Stutterheim zijn die dj's simpelweg te duur geworden.

Toch lijkt het publiek er vrede mee te hebben. De show wordt groots geopend door Lodewijk Fluttert alias Bakermat, die in 2012 als student in één klap beroemd werd met zijn single One Day (Vandaag). Met zijn makkelijk dansbare housemuziek - veelal top 40-hits met een beat eronder - warmt hij het publiek prima op. De rest van de avond wordt het tempo door de andere dj's steeds verder opgeschroefd, maar het blijft ook voor de minder geoefende houseluisteraar goed bij te houden.

Eten
Wat wil de hongerige Sensation-bezoeker eten? Juist, een vette hap. En daar hebben ze in de Arena rekening mee gehouden. Hamburgers, patat, snacks, pizza's, loempia's - het is allemaal te krijgen. Ook is er gedacht aan de gezondere feestganger. Zo is er falafel en vers fruit en je kunt vers belegde broodjes krijgen.

De dorstige Sensation-bezoeker wordt op z'n wenken bediend. Naast de vaste bars aan de zijkanten van het stadion rijden er constant tapkarren rond waar je ter plekke bier kunt bestellen. Alleen die onhandige Arena Cards. Die blijven een obstakel. Je hebt vaak geen idee hoe veel saldo erop staat en voor je het weet sta je weer bij de bar met een kaart waar net een eurootje te weinig op staat. Ergernis alom. Doe ons maar muntjes, veel makkelijker.

Algemeen oordeel
De jubileumeditie van Sensation moest een eerbetoon worden aan alle edities die de Arena de afgelopen jaren op de grondvesten deden trillen. Dat is gelukt. Sensation The Legacy was legendarisch. De 40.000 bezoekers zullen waarschijnlijk nog lang napraten over de show, die ondanks het ontbreken van écht grote namen geweldig was. ID&T zal het na hierna moeten doen zonder geestelijk vader Duncan Stutterheim, die afscheid neemt van het bedrijf dat hij zelf oprichtte. We zijn benieuwd of deze editie ooit nog geëvenaard zal worden.

null Beeld Sensation
Beeld Sensation
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden