Seniorenwoningen krijgen kou uit de grond en warmte uit afval

Noord krijgt primeur met combinatie van verwarming met stadswarmte en koeling met grondwater

De woningen in Amsterdam-Noord krijgen vanaf 2015 stadswarmte vanWestpoort Warmte, dat restwarmte van het Afval Energie Bedrijf levert.Beeld Het Parool/Lex de Lang

Senioren in Amsterdam-Noord krijgen als eersten in Nederland de mogelijkheid hun huizen te verwarmen met restwarmte van het Afval Energie Bedrijf en ze te koelen met grondwater.

Energiebedrijf Nuon werkt hiervoor samen met woningcorporatie Ymere, dat de nieuwbouwhuizen in Kadoelerbreek verhuurt. Het is voor het eerst dat de combinatie tussen stadswarmte en koeling via grondwater in Nederland wordt toegepast.

De woningen in Noord worden in eerste instantie opgewarmd door een kleine, tijdelijke centrale. Vanaf 2015 worden ze aangesloten op Westpoort Warmte, een samenwerkingsverband van Nuon en het Afval Energie Bedrijf van de gemeente Amsterdam. Westpoort Warmte verspreidt al restwarmte van het Afval Energie Bedrijf naar dertienduizend woningen in Amsterdam.

In de zomer vindt verkoeling plaats via het grondwater. Op warme dagen wordt het koele water uit de grond gepompt en verspreid door de woning. Het water keert uiteindelijk terug in de grond, maar is tijdens de tocht door het huis opgewarmd. Om ervoor te zorgen dat het water niet met de opgenomen warmte onder de grond verdwijnt, krijgen de woningen een systeem op het dak waarin het wordt gekoeld voordat het weer de grond in gaat. Hiervoor worden warmtewisselaars gebruikt. Op deze manier kan het grondwater telkens worden hergebruikt voor koeling van de huizen.

Stadswarmte en koeling via grondwater worden al elders toegepast, maar nog niet gecombineerd. Zo maakt IJburg, net als Almere, voor verwarming gebruik van restwarmte van de elektriciteitscentrale in Diemen. Stadskoeling wordt al toegepast in Amsterdam-Zuidoost, met water uit de Ouderkerkerplas en in kantoren op de Zuidas, met water uit de Nieuwe Meer.

Volgens Nuon wordt met deze combinatie de CO2-uitstoot zestig tot tachtig procent teruggedrongen omdat cv-ketel en airconditioning niet meer nodig zijn.

Het proefproject in Amsterdam-Noord krijgt waarschijnlijk navolging. Nuon meldt dat voor de nog aan te leggen nieuwbouwwijk in de Houthaven, in de Spaarndammerbuurt, ook interesse is in de combinatie van stadsverwarming en koeling met grondwater.

Het nieuwe systeem zal weinig invloed hebben op de energierekening van consumenten. Ze zijn minder kwijt aan gas en stroom, maar betalen wel weer voor de stadswarmte en -koeling. 'Dit is niet veel duurder of goedkoper,' zegt een woordvoerder van Nuon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden